Dveře dokořán

Když o půl jedenácté začala před kinem hrát Jablonská muzika, na chodníku už postávalo pár prokřehlých lidí. O chvíli později se před budovou utvořil dav lidí a slova ujal starosta Miroslav Wágner. Po proslovech přišlo na řadu stříhání pásky.

„Wow. Krása. Skvělé.“ To byla slova, která byla slyšet poté, co lidé vstoupili do budovy. Aby také ne, vstupní prostory úplně změnily svou dispozici. „Můžete si kino projít od shora až dolů, žádné dveře nejsou zamčené,“ vyzval návštěvníky vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Libor Kučírek. Součástí programu bylo i promítání filmu o rekonstrukci či kulturní vystoupení. „Jsem rád, že se to lidem líbí,“ neskrýval nadšení starosta Miroslav Wágner a prozradil i své pocity: „Jednak mě překvapila úprava vstupních prostor, které se prosvětlily a změnily ráz kina. A po dlouhé době se nám podařilo vyřešit vytápění sálu, se kterým jsme se potýkali.“

Původní topení plynovým kotlem totiž nepřinášelo divákům přílišný komfort, nyní se bude topit rekuperací. Celková suma za rekonstrukci přesáhla 23 milionů korun, radnice získala dotaci ve výši 1,5 milionu od Státního fondu životního prostředí, zbytek financovala z rozpočtu. Nejen starosta, ale i lidé ocenili, že si kino i přes moderní technologie a vybavení zachovalo „ducha první republiky“. Nově bude také sloužit společenský sál, třeba k setkávání spolků či na menší promítání.

Budova bývalé sokolovny slouží v Jablonném od roku 1922 a před generální rekonstrukcí se vedly dlouhé debaty o řešení sálu. Ve hře byla totiž jeho multifunkční varianta se zásuvnými sedačkami. Té nakonec zastupitelé řekli ne.

Nové prostory pro své umění má také například vysokomýtské loutkové divadlo Srdíčko. Původní scéna loutkového divadla totiž nevyhovovala požárním předpisům a proto se Srdíčko stěhovalo do vedlejších prostor vedle amfiteátru M-klubu. Znovuotevření se tu chystá na konec listopadu, soubor, v němž má principálka Marie Švadlenová třicet stálých členů, už nyní pilně zkouší pohádku Zapomenutý čert na motivy Drdových Dalskabátů.

Rekonstrukci svého kulturního stánku plánují i v Letohradu. „Máme zadánu studii stavebně technického stavu objektu a zvukovou studii objektu. To pro budoucí rozhodnutí zastupitelů o definitivním řešení, zda rekonstruovat současný objekt či stavět od základů objekt nový, zda ZUŠ do domu kultury přemístit či nikoli,“ uvedl k aktuálnímu stavu starosta Petr Fiala a doplnil, že až zastupitelstvo rozhodne o definitivním řešení, bude se zhruba tři čtvrtě roku projektovat a poté budou třeba čtyři měsíce na veřejnou zakázku. Se samotným objektem Domu kultury se tak bude něco fyzicky dít nejdříve v roce 2019.