První návštěvníci se o tom budou moci přesvědčit zřejmě z kraje příštího roku.

I bez evropských milionů

Pro získání rozsáhlého objektu musel nejprve Tomáš Teplý absolvovat zdlouhavou exekuční dražbu a poté nepopulární „kolečko" s úřady. „Nezažil jsem u toho nic hezkého," vzpomíná s odstupem času profesí stavař, který se před zahájením oprav musel vypořádat se dvěma rodinami nepřizpůsobivých občanů. A především se skutečností, že evropské miliony, o něž prostřednictvím dotačního titulu usiloval, do Hylvát nedoputovaly. „Byl jsem z toho ze začátku trochu rozčarovaný, domnívám se, že by si objekt peníze zasloužil. Na druhou stranu, investuji sám ze svých prostředků, dává mi to obrovskou svobodu. Evropské peníze hodně svazují. V průběhu stavby se mohu rozhodnout pro nejrůznější změny a nemusím improvizovat, jak to u dotačních staveb leckdy probíhá," zmiňuje úskalí čerpání dotací z Evropské unie a dodává: „Objekt sice není památkově chráněný, ale chováme se k němu, jako by byl. Vše je původní. Na jedné straně cihlu vybouráme, na druhé ji použijeme."

Za rok restaurace, za dva pivovar

Vlastní práce na budoucím „srdci Hylvát" začaly v lednu letošního roku a postupně nabírají na obrátkách. Rekonstrukce je náročná a časově zdlouhavá, neobešla se bez opravy kanalizace, vodovodů, elektriky, hodně péče vyžadovala také děravá střecha. První ze tří základních etap by však měla být hotová ještě letos. „Zahrnuje vybudování kavárny a pivnice s malou přípravnou, zvelebení dvora, opravy fasády. Už máme restaurovaná i původní vstupní vrata," říká spokojeně Tomáš Teplý a pokračuje: „Práce na kavárně je už odvedená, a to i díky velké pomoci architekta Alexandra Kozáka. První návštěvníky bychom mohli reálně přivítat na začátku příštího roku," odhaduje majitel možný čas zahájení provozu.
V pivnici chce zatím hylvátský patriot nabídnout štamgastům některou z osvědčených značek. Neznamená to ale, že by rezignoval na svůj hlavní sen – natočit zákazníkům nefalšovaný ústecký půllitr. „Minipivovar je pořád hlavní věc, o kterou usilujeme, přijde na řadu ve třetí etapě roku 2015. První půllitr čepuju já!" neskrývá nadšení   Tomáš Teplý, pro kterého je pivovar, jak říká s nadsázkou, jedním z jeho dětí. Upřesňuje ještě, že příští rok, v rámci druhé části rekonstrukce, obohatí areál velká restaurace přibližně pro sto osob. „Prostory pivovaru, staré klenby a duch samotného objektu jsou pro ni jedinečné," míní majitel.

Tomáš Teplý má
 i další plány

Nápady rozhodně Tomáši Teplému neschází, podle svých slov by dal rád okrajové čtvrti něco, čím by se mohla pochlubit. Ubytovací kapacity, místo pro pořádání veřejných trhů, kulturních akcí, to vše by mohl dům číslo popisné 1 obsáhnout. „Součástí dvora je i věžička s pódiem, kde by se mohla konat různá hudební vystoupení. Objekt má zkrátka obrovský potenciál, ve hře jsou i následné etapy jeho využití," uzavírá budoucí pivovarník.

JAN POKORNÝ