Festival Hudba pomáhá už získal přes sto tisíc korun, uskuteční se ještě jeden koncert 25. prosince ve Vysokém Mýtě. Výtěžek by měl být věnován na terapii v lázních Klimkovice, jež by měla umožnit Vojtovi lépe používat horní končetiny, narovnat a stabilizovat trup.

Co nezvládá, s tím pomůže máma

Jak vypadá průběh všedního dne osmnáctiletého chlapce, který je vázán na pomoc druhých a celý den odkázán na invalidní vozík?

Každé ráno Vojtu budí jeho maminka okolo půl sedmé se slovy: „Dobré ráno, Vojto". K rannímu shonu patří každodenní rituály v podobě prášků a vitaminových zpestření. Aby společně s maminkou vše zvládli, tak se Vojta snaží sám najíst. Co nezvládne, tak mu pomůže právě maminka, která ho přitom zároveň i obléká. Společně sesbírají věci potřebné do školy a přesunou se k invalidnímu vozíku. Okolo čtvrt na osm odchází do školy společně, protože jeho maminka ve speciální škole i učí.

Ve škole Vojta tráví celé dopoledne, kde se učí mnoha novým věcem. Okolo jedné hodiny odpolední s paní asistentkou chodí na oběd a rehabilitaci. Mezi půl druhou a třetí si Vojtu vyzvedává maminka, místo není přesně dané, protože Vojta s paní asistentkou podnikají různé výlety po městě, společně odchází domů.

„Pokud má Vojta za sebou rehabilitaci, nastává čas svačiny a volného času, který často společně trávíme na zahrádce. Vyrážíme na vycházky anebo jezdíme do Janova na koně, které má rád, pomáhají mu psychicky a umožňují Vojtovi posilovat zádové svalstvo," uvedla maminka Anna Vrchotová.
Když počasí nepřeje, Vojta s maminkou někdy koukají a rádi na hrané filmy. Mezi Vojtovy nejoblíbenější filmy patří ty české, např. Jak vytrhnout velrybě stoličku, Za trnkovým keřem nebo Byl jednou jeden polda. Jako rodina také vyrážejí na kulturní akce po městě, protože Vojta má rád kontakt s lidmi a je společenský.

Podpora? Také 
v dalším koncertu

Večer opět nastupují rituály v podobě jídla, koupání, stimulací - masáže, polohování. Na otázku, co má nejraději k jídlu, Vojta odpovídal: „ Bůček, řízky, uzené." S mamkou si Vojta také povídá, co se za celý den dělalo, co se mu líbilo. Na samotném konci Vojtova dne, který přichází okolo osmé hodiny večerní, přichází tzv. „Vojtova siesta", kdy sám odpočívá a poslouchá hudbu. V devět hodin přichází rozloučení, přání dobré noci a spánek.
Pokud byste chtěli Vojtu a jeho rodinu podpořit, přijďte se podívat 25. 12. od 19.30 do vysokomýtského Šemberova divadla na vánoční koncert skupiny Parkoviště pro velbloudy a jejich hosty. Vojta právě díky vám bude moci „jet sám za sebe".

Ilona Holomková