Pro hřebčín ji získaly dobrovolnice Martina Černá a Monika Janzová, které se svým projektem uspěly u nadace Think Big. „Ne všechny děti je snadné do sedla vysadit, ještě obtížnější bylo tam dostat méně pohyblivé návštěvníky třeba ze stacionářů. Řekly jsme si, že zkusíme získat grant na nájezdovou rampu," vysvětlovaly tehdy svou motivaci. Dnes je rampa hojně využívaná, potvrzuje Lenka Kašparová, jež s manželem hřebčín vlastní. „Rampu využíváme nejen pro handicapované, ale i pro všechny děti a dospělé. V tomhle období k nám jezdí školní výlety, mateřská centra, školky, postižení hlavně individuálně na hipoterapii," dodává.
Ze sedla vidíš mnohem dál se v hřebčíně Karlen uskuteční v neděli od 13.30 hodin. Veřejnosti představí potomstvo plemenného hřebce Moorkieker Gawain, který letos oslavil už dvacetiny, v programu je také žehnání čtyř hříbat, ukázky hipoterapie, koňské čtverylky nebo tandemu zapřažených koní. Své aktivity přiblíží sdružení Bacrie, které v Křivolíku u České Třebové buduje pravěkou osadu. Návštěvníci budou moci poměřit své síly s koňskými při přetahování s nejsilnějším koněm hřebčína.
Hřebčín Karlen se specializuje na chov welsh pony. Provozuje jezdecký klub, nabízí hipoterapii, kurzy jízdy na koni nebo letní příměstské tábory pro děti.