Čtvrtého března odpoledne se na rybníku v Žamberku propadl led po třemi chlapci. Tou dobou se parkem procházel Michal Dvořák.

„V Zámeckém parku jsem byl úplně náhodou, když ke mně přiběhla holčička, že se kluci topí, neváhal jsem,“ vysvětlil Dvořák, který se tehdy okamžitě rozhodl k záchraně dětí. „Nešel jsem ale bezmyšlenkovitě, tušil jsem, že i pode mnou se led proboří. Rozhlédl jsem se a skočil jsem do náhonu pro větev, kterou jsem tam viděl,“ pokračoval ve vzpomínání.

Než se dostal doprostřed rybníka, kde se led propadl, musel se k chlapcům plazit. „Pak už jsem slyšel sirény hasičů a věděl jsem, že je pomoc na cestě. Když jsem pak na břehu viděl, jak zdravotníci dávají umělé dýchání chlapci, věděl jsem, že je vše na dobré cestě,“ uzavřel vzpomínání. Všechny chlapce na místě zdravotníci resuscitovali a letecky transportovali do nemocnic. Jeden z nich bohužel následujícího dne zemřel.

Po více než měsíci od neštěstí, v pondělí 12. dubnam starosta města Oldřich Jedlička osobně poděkoval Michalu Dvořákovi za mimořádně hrdinský čin. Krajskou medaili mu předal pak ředitel krajského hasičského sboru Aleš Černohorský.

Michal Dvořák, muž, který zachránil chlapce na rybníku v Žamberku dostal ocenění od starosty města, Foto: HZS PKMichal Dvořák, muž, který zachránil chlapce na rybníku v Žamberku dostal ocenění od starosty města, Foto: HZS PKZdroj: Deník/Karolína Velšová

„Hasiči při svém nástupu slibují, že při práci nasadí i svůj vlastní život. Vy jste nikomu nic nepřísahal, a přesto jste pro děti do vody ihned skočil. Pro děti, které mají před sebou celou budoucnost, jste nasadil svůj vlastní život,“ řekl při předávání Černohorský. „Myslím, že jsem se zachoval tak, jak by se zachoval každý. Ale dnes jsem z toho trochu naměkko,“ odpověděl během předávání medaile Michal Dvořák.

Led se tenkrát propadl pod pěti dětmi. Dvěma dívkám se ale podařilo dostat na břeh a zavolat o pomoc. Jako první přispěchal právě Michal Dvořák. Třem chlapcům (nar. 2010, 2011, 2013), kteří pod vodou zůstali, museli pomoct hasiči.

"Použili nafukovací člun, vrhli se pod hladinu, pod ledovou krustou byly nalezeny všechny tři děti, v bezvědomí byly předány posádkám záchranné služby," řekla krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková. Na místě přistály tři vrtulníky letecké záchranné služby z Olomouce, Hradce Králové a Brna. Dva chlapce se podařilo rychle resuscitovat a transportovat vrtulníky do nemocnic, později i třetího.

"Všechny tři děti jsou ve vážném stavu v nemocnici," uvedl tehdy mluvčí krajské záchranky Aleš Malý. Na místo byl tehdy okamžitě povolán také psycholog Pardubického kraje.

Následujícího dne jeden z chlapců zemřel.

Více najdete zde: 

Pod pěti dětmi se v Zámeckém rybníku v Žamberku prolomil led.
V Žamberku se pod pěti dětmi prolomil led. Všichni už jsou v nemocnici
Pod pěti dětmi se v Zámeckém rybníku v Žamberku prolomil led
Při záchraně tonoucích chlapců jsem nepřemýšlel nad ničím jiným, řekl policista