„Na vysokomýtském hřbitově našla místo posledního odpočinku spousta osobností. Mají zajímavé mnohdy pohnuté osudy a svým významem překročily hranice města. O řadě z nich místní ani návštěvníci města dnes už nevědí. Oceňuji proto iniciativu regionálního muzea, které se nabídlo, že připraví návrh průvodce, který pak společně zrealizujeme,“ řekl starosta František Jiraský.

Regionální muzeum provedlo výběr osobností a zmapovalo místa jejich posledního odpočinku. „Bylo velmi obtížné vybrat z mnoha desítek vynikajících osobností, ale nebylo možné obsáhnout všechny. Připomeneme si historiky, malíře, továrníky a jiné muže a ženy, o kterých si myslíme, že by jejich památka neměla zůstat zapomenuta,“ řekla zaměstnankyně regionálního muzea Soňa Krátká.

HřbitovníkZdroj: Město Vysoké Mýto

Průvodce po vysokomýtském hřbitově dostal název Hřbitovník. Grafickou podobou mu dala vysokomýtská výtvarnice Marta Hošková „Představení informační tabule a propagačního materiálu spojíme s komentovanou prohlídkou vysokomýtského hřbitova v sobotu 9. listopadu,“ řekl ředitel regionálního muzea Jiří Junek a dodal: “Dozvíte se i o dalších osobnostech, které se nám do Hřbitovníku nevešly.“ Komentované prohlídky budou dvě a budou začínat v 9.00 a 11.00 u hlavní brány hřbitova.