VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hradozámecká noc se blíží, slavit se bude v Rudolticích a Litomyšli

Orlickoústecko - Hradozámecká noc ze soboty 26. na neděli 27. srpna představí památky v netradiční době a s netradičním programem. Osmý ročník akce se uskuteční ve více než osmi desítkách památek po celé České republice. 

25.8.2017
SDÍLEJ:

Nový zámek u Lanškrouna.Foto: archiv K. Šerkopové

Zámeček ozáří svit svíček

Rudoltice – Hradozámecká noc se bude slavit i na Novém Zámku v Rudolticích u Lanškrouna. Zámeček, jak mu také jinak říkají, se k ní nepřipojí poprvé, v před-chozích letech měla akce podle kastelánky Krasavy Šerkopové úspěch. „Předchozí ročníky ukázaly, že návštěvníci vítají možnost podívat se po setmění z dvacetimetrové výšky na osvětlené okolí i město Lanškroun,“ konstatuje kastelánka s tím, že láká i svíčkami osvětlené sklepení. „Letos pravděpodobně vyhovím těm, kteří říkají, že by bylo zajímavé procházet sklepení také osvětleném pouze svíčkami,“ slibuje.

Zámeček i jeho sklepení letos v součtu ozáří na čtyři stovky svíček, pohled ale stojí za to. Nabitý je i doprovodný program, od 19 hodin zahraje country kapela Půlitr, návštěvníci se budou moci občerstvit barevnými koktejly v Party Baru, chybět nebude ani čarodějnice a úderem jednadvacáté hodiny se v okně prvního patra zjeví bílá paní. „Až přijde dolů, zájemci se s ní budou moci vyfotit,“ poodkrývá program kastelánka, která slibuje zážitek všem milovníkům romantiky i tajemného mrazení v zádech. (jan)

Gurmánské prohlídky na zámku

Litomyšl – Celorepubliková Hradozámecká noc 2017 bude i na zámku v Litomyšli. Součástí třech hodinových prohlídek v sobotu 26. srpna bude i ochutnávka historických receptů se sklenkou šumivého vína. Gurmánské prohlídky však nenabídnou jen hotové jídlo k zakousnutí, ale zároveň se při nich návštěvníci seznámí s proměnami kuchyně v průběhu jednotlivých století.

Že byla aristokratická kuchyně, na kterou se prohlídky nejvíce zaměřují, jiná, než je tomu dnes, vypovídá i postavení zaměstnanců na zámku. Kuchaři a cukráři byli totiž často nejlépe placení služebníci. Obvykle museli střežit recepty, které se nezapisovaly do kuchařky. Pouze někteří v kuchyni tedy znali přesný poměr ingrediencí, které do jídla patří. Mimo to si museli ještě poradit se surovinami, které dovezly návštěvy dvora nebo jejich služebníci z výprav.

S tehdy exotickými surovinami jako káva, kakao či různými druhy koření dnes umí pracovat snad každý. Ale právě odlišný pohled na luxusní suroviny v minulosti s porovnáním s dnešní dobou je další zajímavou součástí Gurmánských prohlídek, které začínají od sedmi, osmi a devíti hodin večer. (rak)

Autor: Redakce

25.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budova chrudimské MŠ Víta Nejedlého.

Sto dětí přijde na čas o školku, některé zůstanou doma

BEZ NÁZVU. Olejomalba, která zachycuje budovu bývalé dětské nemocnice krátce po zahájení demolice, představuje už dnes historický dokument. K vidění je do konce letošního roku v prvním patře moravskotřebovského muzea. Autorem obrazu je Martin Kovářík.

Demolice dětské nemocnice má odraz v umění

Víkendové dění v regionu pohledem redaktorů Deníku

Pardubický kraj - Co mimo jiné nabídl uplynulý listopadový víkend v regionu?

Noční divadlo: Hraní se slovy před oponou i za oponou s herci

Pardubice - Noc divadel a letošní pestrá paleta nabídek: hry, zpěv i prohlídka zákulisí.

Dvě auta na střeše, jedno na boku. Viníky byly nepozornost, rychlost a alkohol

Orlickoústecko - Závěr minulého pracovního týdne zaměstnal dopravní policisty, kteří vyjížděli ke třem dopravním nehodám. U jedné z nich figuroval alkohol.

U lavičky Václava Havla zazněla hymna

Pardubický kraj, Litomyšl - Listopadové události si v pátek navečer připomenuli lidé, kteří přišli na setkání nedaleko lavičky Václava Havla v Litomyšli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT