Už desátý ročník pozoruhodné kulinářské soutěže se konal v sobotu odpoledne v sále výletní restaurace v chatové oblasti nedaleko Ústí nad Orlicí.

Vedle jídel se poprvé objevily i kořalky


Popáté se akce uskutečnila jako Memoriál Eduarda Praxe, dnes už téměř legendárního klopotského chataře, který před lety soutěž vymyslel. Její první ročník se také konal na dvorku jeho chaty. Začínala poměrně skromně jako kulinářská zábava několika chatařů. Postupem let se ovšem rozrostla až do nečekaných rozměrů. A z jubilejního desátého ročníku by měl „Eda“ Prax určitě radost. Sál klopotské restaurace totiž praskal ve švech a navíc se k hodnocení sešel rekordní počet výtvorů z hub. Podle sdělení organizátorů jich bylo registrováno jedenatřicet. Pětačtyřicet zájemců se pak po zaplacení symbolického poplatku přihlásilo k ochutnávání a hodnocení. Každý z nich měl možnost napsat pro porotu pořadí prvních tří jídel, která ho nejvíc zaujala. A ochutnávat bylo opravdu co. Na velkém stole byly nabízeny mj. houbové tataráky, houbový guláš, houbová svíčková, bramboráky s houbami, sýry plněné nebo nakládané s houbami, houby zapékané s hermelínem, houbové čalamády, houbové halušky… Zpestřením stolu se pak bezesporu staly dva druhy houbových kořalek, nad jejichž zajímavou chutí žasli i znalci.

Organizátoři klopotské soutěže přišli navíc s užitečnou novinkou, kterou byla výstavka hub nasbíraných kolem Klopot. Celkem se jich sešlo na čtyři desítky druhů, s jejich přesným určením pak pomohli členové Mykologického klubu Choceň, kteří na soutěž přijeli.

Prvenství patřilo houbové svíčkové


Výsledek jubilejního kulinářského houbového klání byl očekáván s velkým napětím. Ze třetího místa se nakonec radovala Jana Pešanová z Pardubic, která připravila houbové řízky obalované v bramborovém těstíčku. Druhým nejúspěšnějším jídlem se stal houbový tatarák Anny Muchové z Chocně. Nejvýše hodnocena pak byla houbová svíčková Jiřího Slámy z Chocně. „Nikdy jsem nevyhrál, doteď jsem na to čekal,“ řekl Orlickému deníku šťastný vítěz. Jak prozradil, na houby vyrazil v sobotu kolem jedenácté, pro svíčkovou se také rozhodl až na poslední chvíli. Ovšem „nasbíral, u〜vařil a zvítězil“, jak by se dal parafrázovat slavný Caesarův výrok. A jak se svěřil, svého vítězství si i s ohledem k památce „Edy“ Praxe, jehož byl velkým kamarádem, moc váží.