Volské oko na hřibech

Postup je takový: hřiby nakrájíme na velmi slabé plátky (5 -7 cm dlouhé). Na pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme plátky hub, dle potřeby vodu. Osolíme a přidáme trochu kmínu. Dusíme 20 minut. Po vydušení dáme na houby 4 vejce. Děláme jako volská oka (nemícháme). Když jsou hotová, dřevěnou špachtlí uděláme 4 trojúhelníky a klademe na talíř. Pěkně drží s houbami pohromadě. Dáme na chleba a jíme jako sendvič.

Houbový pekáček

Od pana Šislera jsme dostali skvělý recept na úpravu hub od jeho kamarádky, a ta jej má od Pepy Tichého z Čáslavi. Na houbový pekáček je potřeba asi dvacet pevných hub velkých tak 10 15 cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Houby se podélně překrojí a odloží do pekáčku. Potřeba bude trocha másla nebo oleje, anglická slanina, grilovací koření, smetana ke šlehání. Troubu si předehřejeme na 250° C. Slaninku nakrájím na kostičky a opečeme na másle přímo v pekáčku, vrátíme houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí. Houby polijeme smetanou ke šlehání a pečeme zhruba hodinu. „Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem nebe v hubě…," píše se v receptu.