Hejtmanem zůstává podle očekávání Martin Netolický, sociálnědemokratický lídr koalice 3PK, která skončila ve volbách druhá za vítězným ANO. S jeho lídrem Martinem Kolovratníkem se de facto ani nejednalo a skončí v opozici.

Lidovec Roman Línek si v souladu s výsledky voleb prohodí svůj post prvního náměstka hejtmana s Michalem Kortyšem z ODS, který byl doposud „druhým“, řadovým náměstkem. Nově vznikne funkce třetího náměstka, ten připadne nejslabšímu členu staronové koalice, hnutí STAN. To v minulých letech mělo jen radního.

Tři náměstci místo dvou

„Chceme pokračovat v dosavadní spolupráci, která se osvědčila a jež fungovala naprosto bezproblémově,“ uvedl Netolický při dnešním podpisu memoranda, prvního nástřelu koaliční smlouvy. Byla už rozdělena i křesla v radě.

Staronová koalice představila i klíč, kolik radních a za které gesce získají jednotlivé strany. Jména radních budou známa až v pátek, změny oproti minulému období však budou minimální.

Netolického 3PK bude mít další dva radní, stejně jako Kortyšova koalice ODS a TOP09, Línkovci pak jednoho. Celkem bude rada stejně jako doposud devítičlenná.

Nechtěli drobit síly

Změn je málo i v přidělených gescích: STAN si na svůj požadavek s ODS vymění gesci zdravotnictví, jež dříve spravovala ODS, a regionální rozvoj a evropské fondy, které měl naopak dosud STAN. Línkova Koalice pro Pardubický kraj zároveň přenechává funkci radního pro majetek, sport a turismus ve volbách silnější ODS.

„Zdravotnictví bylo v kampani naše stěžejní téma, takže je přirozené, že jsme o gesci v radě stáli,“ uvedla lídryně STANu Michaela Matoušková.

Jasno je i v rozdělení 12 výborů krajského zastupitelstva, přičemž vedení dvou z nich připadnou opozici, ve které skončili Piráti a hnutí ANO. Jestli dostanou stěžejní výbory finanční a kontrolní, jak bývá obvyklé, však lídři nechtěli upřesňovat.

Piráti jsou partner, ANO nikoliv

Staronová čtyřkoalice obsadí v 45členném krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu 27 křesel, doposud jich měla 28. S hnutím ANO do koalice nechtěla a Piráty nepotřebuje.

„Navazujeme na dobrou spolupráci naší koalice, která léta funguje dobře i po lidské stránce. Piráti určitě můžou být přínosem třeba v oblasti IT nebo e-governmentu a myslím, že spolupráce s nimi bude věcná. Ale nechtěli jsme dále rozdrobovat síly, už nyní je koalice čtyřčlenná,“ řekl Netolický. Podobně se vyjádřili i ostatní tři lídři.

"Trapné" sliby Kolovratníka

A Netolický si ještě přisadil. „Rozlišujeme opozici na tu, která funguje demokraticky, takovou jsou pro mě právě Piráti. Hnutí ANO naproti tomu takovým partnerem není,“ uvedl. Lídři poukázali i na populistickou kampaň hnutí ANO.

„Žádná elektrokola, příspěvky na dovolené, soláry a podobně jsou pro nás neakceptovatelné. Brali jsme se to jako předvolební rétoriku, za mě osobně trapnou,“ dodal Netolický.

„Snad jen o té podpoře vesnických hostinců bychom mohli uvažovat,“ zavtipkoval Michal Kortyš.

Ilustrační foto
Žena zaútočila na cizí lidi nožem