V ranních hodinách se na vlakovém nádraží v Ústí nad Orlicí sešlo 43 mladých i dospělých dobrovolných hasičů z Hylvát. Po cestě vlakem, autobusem a částečně i pěškobusem jsme se dostali do odletové haly. Po úspěšně absolvované bezpečnostní prohlídce všichni účastníci nastoupili do autobusu a vyjeli na cestu letištěm. Po prohlídce hangárů, policejních vrtulníků a technického zabezpečení letiště už naše cesta směřovala k první části exkurze – příletu největšího dopravního letadla Airbus A380. V těsné blízkosti přistávací dráhy oči všech sledovaly přistání letadla a uši naslouchaly hřmotu motorů. Poté jsme v malém autobusu vedle obrovského letadla doprovodili Airbus až na stojánku a pokračovali v jízdě po letišti s prohlídkami stojících i přistávajících letadel.

Druhou částí exkurze byla návštěva stanice Hasičského záchranného sboru Letiště Praha. Zde jsme si prohlédli, někteří z nás i velmi detailně, hasičskou automobilovou techniku, dýchací přístroje včetně vybavení pro jejich plnění a další záchranářské prostředky, interiér stanice a v neposlední řadě i cvičební polygon pro hasiče. Na závěr přišlo překvapení v podobě jízdy největší a nejmodernější cisternou Panther, kterou letiště disponuje, i s ukázkou zásahu hašení. Po neustálých otázkách dětí a vyčerpávajících odpovědích hasičů jsme exkurzi na letišti ukončili a po pohodové jízdě vlakem směr domov jsme ve slunečném podvečeru opět stanuli na ústeckém nádraží.

Exkurze se všem zúčastněným líbila a kromě seznámení se s nejmodernější technikou i zákulisním provozem letiště, které zůstává běžným cestujícím skryto, jsme spolu strávili příjemný den se zajímavým programem.

SDH Hylváty