My, český holky (Czech chicks), a tři trpělivostí obrnění kantoři. Bez potíží jsme se zvládli dopravit jak vlakem do naší milované Prahy, tak letadlem do vzdálené Bukurešti. Na letišti již na nás čekal autobus plný našich zahraničních kolegů ze Slovenska, Portugalska, Turecka, Německa a Španělska. Poté jsme měli dlouhé čtyři hodiny na odpočinek či na seznámení, neboť cílová Braila je od hlavního města vzdálena přes 200 km. Po příjezdu jsme celí vyčerpaní našli každý ,,svého" Rumuna a odebrali se do rodin.Následující den jsme se seznámili s rumunským školským systémem a zahájili tímto náš projekt. Začali jsme team-buildingovými aktivitami, následovala trocha typické rumunské hudby a tance a poté jsme se odebrali do divadla na představení připravené samotnými studenty. Po páté hodině jsme se zcela vyčerpaní vydali nazpět do svých nových „domovů".

Pátek jsme započali špetkou té naší kultury. Náš český tým měl připravenou prezentaci o Velikonocích s názornými ukázkami vajíček i pomlázek, které se nám neporušené podařilo dopravit až do Braily. Dle mého názoru se naše prezentace setkala s úspěchem, neboť poté, co se naši zahraniční kolegové dozvěděli k čemu a jak se pomlázka používá, měli o ni vřelý zájem. Odpoledne jsme strávili hrou v mezinárodních týmech, plavbou po ,,průzračném" Dunaji a večer jsme završili náš pobyt v Braile slavnostní večeří.

V sobotu jsme se naposledy jako celá skupina rozjeli do nedalekého města Galati, kde jsme brouzdali podél Dunaje a navštívili planetárium s botanickou zahradou (ve skutečnosti jsme viděli ryby a vycpanou pumu… v Rumunsku je možné vše :-D). Pokračovali jsme do nákupního centra, kde si někteří z nás zabruslili na vypůjčených zimních bruslích. Pak už nezbývalo než se rozloučit, což se neobešlo bez slz, a doufat, že se ještě někdy shledáme.

Z neděle 27. 4. na pondělí 28. 4. náš český tým přenocoval v jednom z bukurešťských hostelů a během těchto dní jsme ještě navštívili některé z bukurešťských památek.

Na závěr bych dodala jen to, že tento projekt je obrovská příležitost pro všechny, co si chtějí zdokonalit komunikaci v angličtině, potkat nové lidi a poznat cizí kulturu. Samozřejmě vše závisí na člověku jako takovém, jak moc jste ochotni komunikovat a otevřít se novým možnostem. Myslím, že za všechny Czech chicks mohu říct, že jsme si pobyt v Rumunsku opravdu užily. :)

A abych nezapomněla, velký dík patří hlavně těm třem statečným (kantorům), co to s námi vydrželi až do konce a vždy byli velkou oporou. Děkujeme. Klára Ješinová, 2. A Gymnázium Vysoké Mýto