V neděli 2. května oficiálně zahájili letošní sezonu. V Janově se jich sjely desítky. Společně vyrazili do Lanškrouna za farářem Zbigniewem Czendlikem pro požehnání.

Motorkářská sezona odstartovala požehnáním faráře. Bez toho si snad už motorkáři ani nedovedou její začátek představit. „Máme z toho dobrý pocit, že takový člověk, i když jsme skoro všichni ateisti, nám přeje dobrou sezonu,“ řekl motorkář Petr Strnad z Vendolí. Do Janova se v neděli odpoledne sjely desítky milovníků silných strojů. Motorkáři si na silnici vychutnávají rychlou jízdu a trochu riskování. Ovšem podle odborníků tragických nehod lehce ubývá. „Vloni ve svitavském okrese nezahynul při nehodě žádný motorkář. Ani letos jsme zatím žádnou takovou nehodu neřešili,“ uvedl Radomír Valenta ze svitavské dopravní policie. Zkušení motorkáři tvrdí, že většinu nehod zaviní mladí šoféři. „Četl jsem statistiku, že zhruba sedmdesát procent nehod motorkářů způsobí řidiči mladší pětadvaceti let. Je to také o vyzrálosti motorkáře. Většina z nás, když jsme začínali, byli jsme nedočkaví a rádi jsme za to tzv. tahali. Dneska jsou jiné možnosti. Když se chceme vyřádit, jedeme na okruh. Na silnici přemýšlíme jinak,“ vysvětlil Petr Strnad.

Řidiči aut si často stěžují na motorkáře a jejich riskantní styl jízdy. „Jednou mě na konci Litomyšle dojeli dva motorkáři. Za mnou se rozdělili a jeden mě předjel zleva a druhý současně zprava. Stačilo cuknout volantem a mohlo se stát neštěstí,“ řekla Kristýna Tichá. Jenže ani motorkáři občas nešetří poznámkami na styl jízdy řidičů aut. „Někteří se uhýbají na stranu a pustí mě. Jiní ale dělají schválnosti a třeba jedou při středové čáře. Chování autařů nebo plechovkářů, jak jim říkáme, se mění. Ale zase záleží na každém jednotlivci,“ dodal Strnad. Motorkáři se shodují, že se snaží jezdit podle předpisů, ale někdy to prostě nejde. Tvrdí, že řidiči aut v Čechách je ještě moc neberou. Zcela jiný přístup ale zažili v Rakousku nebo Itálii.

Nehod motorkářů se stane během roku několik. Některé končí i tragicky. O vyhaslých mladých životech svědčí pomníčky u silnic. „Známý měl na motorce nehodu a zůstal na vozíčku. Koníčku se ale nevzdal, jezdí na upravené čtyřkolce,“ řekl Petr Strnad. Policie se snaží tragédiím na silnici předcházet. I na letošní rok chystá několik bezpečnostních akcí. „Pomáhá nám policejní vrtulník. Řidiči ho nevidí a díky němu odhalíme množství přestupků,“ dodal Valenta. Podle něho zvláště u mladých motorkářů nefunguje spojení mezi mozkem a rukou.