Podle organizace Aid to the Church in Need žije 67% světové populace v zemích, kde dochází k vážnému porušování náboženské svobody. To může být až 5,2 miliard lidí. V rámci připomenutí všech, kdo byli a jsou ve světě pronásledování pro své náboženské přesvědčení, se každoročné koná Červená středa, jejiž součástí je po několikáté také kostel svatého Vavřince ve Vysokém Mýtě.

„Naše farnost Vysoké Mýto se poprvé zapojila do Červené středy v roce 2019, aby tak upozornila na lidi pronásledované pro víru. Na tento úmysl byla obětována večerní mše svatá v kostele svatého Vavřince a v kostele byly rozsvícené červené svíčky,” popsala začátky Radka Terezie Blajdová z Římskokatolické farnost - děkanství Vysoké Mýto.

Ilustrační foto
Už devět mordů. V Pardubickém kraji se letos vraždí nejvíc za posledních 10 let

Kostel se jim podařilo nasvítit na červeno až v předloňském roce. Vzhledem k tomu, že v roce 2017 proběhla celková rekonstrukce náměstí kolem kostela a kostel byl nově nasvícen jednak horními reflektory a také menšími reflektory zabudovanými přímo ve dlažbě, nebylo to tak obtížné. „Z červené fólie jsme nastříhali na míru kolečka, která jsme pak gumifixem nalepili na reflektory umístěné ve dlažbě,” vysvětlila Blajdová a dodala, že s umístěním fólií na horní reflektory jim pomohly technické služby města.

Celkové náklady na akci činily přibližně 600 korun včetně malého dárku pro pracovníky technických služeb.