Akce Choceň v běhu každoročně pomáhá žákům se zdravotními problémy. V pátek se konala na podporu rodiny jedenáctileté Jasmínky, která je těžce nemocná. „Minulý rok pomáhala pohybem Jasmínka ostatním, teď pomůžeme my jí,“ uvedli organizátoři v čele s pedagogem Radkem Kroulíkem.

A na samotnou akci přímo z motolské nemocnice a po jedné z chemoterapií přijela také malá bojovnice. „Moc jsem se těšila. Dostala jsem dokonce vlastní tričko,“ radovala se odpoledne Jasmína.

O příběhu Jasmínky jsme již psali: 

Jedenáctiletá Jasmínka z Chocně
Moje dcera má leukémii. Systém se k nám otočil zády, říká maminka z Chocně

Vše začalo letos na jaře, když se Jasmína vrátila domů ze školy.

„Do práce mi volal partner. Řekl mi, že dcera zvláštně mluví a tvrdí, že necítí levou stranu těla,“ vzpomínala Jasmínina maminka Hana Roubínková na den, kdy se celé rodině změnil život. Následovala řada vyšetření a během několika málo hodin se Jasmína ocitla v pražské motolské nemocnici. Diagnóza zněla jasně – akutní leukémie. Necitlivost levé poloviny těla byla důsledkem prodělané mozkové příhody.

V Chocni se konal běh pro jedenáctiletou Jasmínku, která onemocněla leukémií.V Chocni se konal běh pro jedenáctiletou Jasmínku, která onemocněla leukémií.Zdroj: Kristýna Fikejzová

Mladá slečna tak musela podstoupit náročnou léčbu. „Tehdy nám sdělili, že další vývoj je velmi nejistý. Klíčových bylo následujících pět týdnů. Během nich Jasmínka krvácela z nosu i pusy. Lékaři zahájili chemoterapii,“ zmínila Roubínková. Nyní dívka podstupuje chemoterapie. Pokud vše půjde podle plánu, bude léčbu dostávat do konce roku.

Náročnou léčbu, která stojí miliony korun, platí na žádost nemocnice pojišťovna. Kvůli péči o dceru však Hana Roubínková přišla o svůj zkrácený úvazek, doma má navíc další tři nezletilé děti. Nejstarší patnáctiletá Sofie trpí kolapsovými stavy. „Všechno je to velmi obtížné jak psychicky, tak fyzicky,“ uvedla Roubínková.

Hrozilo, že se požár rozšíří na vedlejší dům, a tak ho hasiči museli ochlazovat.
V Hluboké v noci hořel rodinný dům. Škoda přes milion, experti zjišťují příčiny

Jasmína nyní tráví čas střídavě doma a v nemocnici. „Pokud je v Motole, dojíždíme za ní do Prahy asi třikrát týdně. Je to asi 160 kilometrů, což je pro nás skutečně finančně náročné,“ vysvětlila Roubínková.

Nejen choceňská sportovní akce, jejíž výtěžek rodině pomůže s náklady na dopravu a následné rehabilitace, ale také podpora nejbližších tak maminku drží nad vodou. „Patří jim všem velký dík,“ vzkázala.