Už je to jak za komunistů. Práci mají prakticky všichni, kdo pracovat chtějí. A firmy si naopak zoufají nejsou lidi.

Třeba na Pardubicku vychází na jedno volné místo jen 0,2 nezaměstnaného. Firmám schází pracovníci a musí se o ně přetahovat. Třeba navyšováním mezd, které nyní rychle rostou.

Za prosinec sice nezaměstnanost v Pardubickém kraji vzrostla o 0,4 procentního bodu na 2,8 %, to je však každoroční zimní výkyv související s ukončením sezonních prací v zemědělství či ve stavebnictví.

Dokonce i hejtman Martin Netolický z ČSSD, která dbá na co nejvyšší zaměstnanost, uznal, že v kraji nyní máme plnou zaměstnanost. Uplatnění nemají jen ti, kteří makat vysloveně nechtějí.

„Z hlediska národního hospodářství je nyní prakticky plná zaměstnanost,“ uvedl Netolický. „Nejnižší nezaměstnanost je pro někoho možná překvapivě na Orlickoústecku, kde má vliv také široká spádovost výrobního závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách. Nezaměstnanost v tomto regionu se pohybuje na hranici 2,2 %,“ poznamenal.

V minulých letech byl skokový nárůst nezaměstnanosti na konci roku mnohem vyšší. Důvodem může být to, že firmy zavírající na zimu své provozy si pracovníky raději za 60 % mzdy ponechaly, aby neriskovaly jejich ztrátu.

Podle ředitele krajského Úřadu práce Petra Klimpla navíc zaměstnavatelé ve skutečnosti hledají dvojnásobek pracovníků, než oficiálně udávají. „Nyní máme okolo 10 tisíc uchazečů o zaměstnání. S koncem roku 2017 jsme měli od zaměstnavatelů požadavek na zaplnění 20 tisíc volných míst. Řada zaměstnavatelů by přivítala příchod kvalifikovaných zahraničních zaměstnanců, zatím někteří využívají zahraniční zaměstnance na krátkodobé brigády,“ sdělil.

Převis nabídky volných míst je v našem kraji obrovský. Nejvíc se nedostává operátorů k výrobním linkám, řidičů a také kvalifikovaných řemeslníků. V našem regionu je nedostatek lidí obzvláště tíživý, převis počtu volných míst nad volnou pracovní silou je tu společně s Plzeňským krajem a Prahou nejvyšší v republice.