Co Erudio přineslo regionu v oblasti vzdělávání a jaký potenciál skýtá nové školní zařízení?

Erudio mělo původně plán zakotvit v sousedním Letohradě. Tenkrát se ale k záměru zastupitelstvo města nepostavilo kladně a nová soukromá základní škola se proto usídlila v Žamberku, kde již čtyři roky úspěšně funguje stejnojmenná školka. Vzhledem k marné snaze sehnat ve městě dostatečně kapacitní prázdný objekt, bylo nutné přistoupit k investici do nové budovy. Celkové náklady na výstavbu překročí 20 milionů korun.

První dojmy rodičů jsou výhradně pozitivní

Nová škola bude žákům a učitelům k dispozici již v září letošního roku. Noví prvňáčci proto zasednou rovnou do lavic umístěných v prostorách, které jsou šité na míru potřebám moderního vzdělávání. Zápis se konal nedávno - 7. a 8. dubna v dosavadní třídě na Masarykově náměstí.

Podle slov ředitelky Ivany Andrlové se podařilo kolem Erudia brzy vytvořit přátelskou komunitu dětí, rodičů a dalších příznivců. Někteří rodiče se dokonce sami realizují v programu školy. „Maminka, která ráda tancuje, pro nás připravuje program na Den tance, další maminky čtou pohádky nebo připravují občerstvení na různé akce. Ani tatínkové samozřejmě nejsou pozadu. Klub rodičů funguje perfektně."

O Erudio mají zájem především rodiče, kteří chtějí svým dětem co nejdříve dopřát dobrou příležitost ve vzdělávání. Tahákem školy je především přítomnost rodilého mluvčího angličtiny, který vede také některé běžné předměty a kroužky, díky čemuž jsou děti v přímém styku s cizím jazykem. Erudio se označuje za klasickou školu, přesto přebírá celou řadu užitečných prvků z moderních vzdělávacích systémů. Například výuka matematiky je založena na principu hravé metodiky profesora Hejného. Erudio patří mezi pilotní školy, kde se tento přístup učení realizuje v anglickém jazyce.

Nová ZŠ není pouze pro nadané

Ještě před otevřením ZŠ Erudio zaznívaly ohlasy, že se bude jednat o snobské zařízení pro děti z bohatých rodin. Realita ukázala, že děti pocházejí z různých sociálních poměrů. S představou o bohatých rodičích kontrastuje například maminka samoživitelka. „Děti jsou nepopsaný list a jejich osobní rozvoj lze formovat správnými impulsy a individuálním přístupem," vyvrací ředitelka obavy, že se děti v údajně elitářském prostředí nebudou správně sociálně rozvíjet. „Každé dítě má nějaké předpoklady, talent nebo nadání a může zlepšovat své znalosti a dovednosti. Pedagogové jsou mu při tom důležitým průvodcem." Dítě má v této vzdělávací metodě velkou míru svobody, jež je v potřebné míře omezena důrazem kladeným na plnění povinností a na vhodné chování. Děti mají také možnost pracovat s nadstandardními pomůckami a silnou roli hrají také edukativní hry a zážitky mimo školní třídu.

Jak už koncepce školy napovídá, výuka vyžaduje specifické prostory, blízkost přírody a vhodné podmínky pro vytvoření dobré atmosféry. „Ve stávajících prostorech se sice cítíme velmi spokojeně, ale nová budova bude úplně něco jiného. Budeme moci plně rozvinout kompletní program a zajistit také spolupráci napříč třídami," dodala ředitelka společně s odhadem, že v nové první třídě bude více prvňáčků než v té stávající, kde je nyní 9 dětí. Maximální kapacita třídy je však pouze 16 dětí. Dobré ohlasy rodičů napovídají, že se postupně během několika let podaří kapacitu školy naplnit a ZŠ Erudio se tak definitivně stane důležitou součástí vzdělávací nabídky v orlickém regionu.

Ze Základní školy Erudio.Zdroj: archiv školy

Zuzana Bubnová