„S průběhem závodů jsme spokojeni, i když si s námi trochu pohrálo počasí. Ale i přes bouřku a nepříjemný déšť se závodilo dál, účastníci byli nabuzení a přerušení, které jsme navrhovali, odmítli," popisuje hlavní organizátor akce Luboš Maryška.

Pořadatelé se trochu obávali průběhu závodů vzhledem ke snížení hladiny vody v Pastvinách. „Obavy z naší strany byly, voda dost klesá a takhle nízký stav vody v historii pořádání závodů ještě nebyl," přiznává místostarosta Pastvin Josef Koubík.

Dračí lodě mají v okolí velkou tradici a nutno podotknout, že účastníci jsou povětšinou ze Žamberska či Letohradska. „Jen z Pastvin, které celkem čítají tři sta padesát obyvatel, na závodech startovalo pět posádek," přibližuje Luboš Maryška. Každý rok je mezi účastníky zhruba pět nových posádek, letos to byli například žamberští hokejisté. „Dračí lodě jsme pojali jako začátek letní přípravy a příležitost se stmelit jako kolektiv," říká kapitán týmu Tomáš Brožek. Jejich ambice byly ty největší, na stupně vítězů ale žamberští hokejisté, kteří svou posádku doplnili i o fanoušky, nedosáhli.

Vítězem smíšené kategorie se stal tým Rychlostní kanoistiky SK Žamberk, druhé místo bral Klub biatlonu Letohrad a třetí skončili Klášteráci. Své prvenství v ženské kategorii z minulého roku obhájila Dámská jízda, druhé skončily Hasičky Česká Rybná a na bronz si sáhly Dračice z Kameničné. Top trojice v kategorii žen tak oproti loňskému ročníku nedoznala žádných změn.

Výsledky závodů se účastníci dozvěděli v restauraci Na vleku. Tam byla vyhlášena i nejatraktivnější posádka dračích lodí – tým Faboritek. Následovala volná zábava, kterou provázela žamberská kapela Lerion.