Zajímal by mě lékařský názor na vegetariánství. Je to teď takový trend, někdo odmítá maso kvůli ochraně zvířat, někdo kvůli náboženství, někdo kvůli dietě. Já si myslím, že člověk je „všežravec“ a že zkrátka maso do jídelníčku patří. Je to tak i při dietě? Myslím, když potřebuju shodit. Jen mi prosím nedoporučujte rybí maso, já vím, že je dietní, ale jsem alergická. A prosím, neuvádějte moje iniciály, pokud budete můj dotaz publikovat. (čtenářka, Králíky)

Maso je přirozenou součástí našeho jídelníčku a je zdravé. Pokud ho ze stravy vyloučíme, musí se s tím náš organismus složitě vyrovnávat. Maso je jedním z hlavních zdrojů bílkovin a snaha nahradit ho třeba sójovými produkty není dokonalá.
V našem jídelníčku se bohužel nejvýrazněji usadilo to maso, které není zrovna nejdietnější, tedy vepřové. Je tučné, obsahuje cholesterol, proto není ani dietní a dokonce se může podílet na zhoršování cévních potíží, protože cholesterol se usazuje v cévách. Vlastní vepřová svalovina dokonce kalorická není, jenže maso je vždy spojeno s tukem, který kalorie přidává.
Z hlediska diety a zdraví je optimální zvěřina. Maso zcela přírodní, které není řízeným chovem, ale které se získává lovem. Dnes už to nemusejí být jen tuzemská divoká zvířata, dováží se i zvěřina ze zahraničí, která má mnohdy ještě lepší parametry z hlediska diety. Objevil jsem pěknou tabulku, srovnávající některá masa z hlediska energetické zátěže a z hlediska obsahu cholesterolu, zkuste se také podívat. Porovnává se v ní jak zvěřina, tak běžné maso z chovu.
Ukazuje to zajímavý výsledek, že totiž nejméně cholesterolu a nejméně kalorií je v mase klokaním. Klokan je zvěřina dovážená k nám z Austrálie a je to na našem jídelníčku relativně novinka. V Evropě je rozšířena jeho konzumace hlavně ve Švýcarsku, Francii a Belgii. Určitě stojí za to ho využívat jak v rámci redukčních diet, tak i pro zdravou ochranu před cholesterolem. Já sám jsem jeho veliký příznivec a vítám pokaždé možnost, kdy ho lze koupit. Naštěstí se v posledních letech zvyšuje dovoz a to je docela zajímavá šance pro ty, kterým jde o zdravou životosprávu.

Vaše dotazy pro Dr. Středu posílejte na adresu redakce nebo e-mailujte přímo na dr.streda@gmail.com. Odpovědi najdete každou sobotu v Orlickém deníku.

Doc. MUDr. Leoš Středa, Ph.D.
Narodil se 5. července 1963. Přednáší lékařskou regeneraci a kosmetiku na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Pedagogické fakultě téže univerzity a na univerzitě v kambodžském Phnom Penhu. Vědecké zázemí má na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. Je rytířem filipínského Řádu Josého Rizala. Píše odborné knihy, popularizuje zdravou výživu, dietologii a kosmetiku. Vyvíjí léčebné a kosmetické přístroje, dietní preparáty a kosmetické přípravky. Byl jednou ženatý. Má tři děti.