Zapojí se žáci i obecní spolky

K dobročinné iniciativě se letos mimo jiné hlásí i Ústí nad Orlicí, jak informoval vedoucí odboru životního prostředí Tomáš Kopecký. „Dohodli jsme se, že se připojíme k celorepublikové akci Ukliďme Česko. Máme v plánu jít spolu s dobrovolníky po městě a uklízet černé skládky. Jsme rádi, že se k tomuto projektu přidá i společnost Tepvos, která se uvolila, že poskytne nářadí a techniku na odvoz odpadu, který se ve sběrném dvoře roztřídí a řádně uloží na skládku, kompost nebo projde recyklací. Budeme se tu zkrátka snažit trochu uklidit," řekl Tomáš Kopecký a vyzval všechny, kteří by se chtěli zapojit, aby přiložili ruku k dílu.
Po pozitivních ohlasech se do organizovaného sběru zapojí také Horní Čermná. Ve spolupráci s místní školou a spolky tu občané vloni nashromáždili a roztřídili 127 kilo smetí. Letos se vydají přímo na místa, kde zaznamenali větší výskyt odpadků.
„Myslím, že se nás sejde opět několik desítek," počítá organizátor úklidové akce Radek Šilar a pokračuje: „Při minulém sběru jsme nevěděli o žádné černé skládce, takže jsme prošli celý katastr obce, ale po předešlých zkušenostech víme o dvou místech, kde byly doslova kupy odpadu, takže se na ně teď přednostně zaměříme."
Množství odhozených obalů a dalších nečistot se po zimě vyrojilo i podél místních komunikací. Správa a údržba silnic se při pravidelných kontrolách sice snaží nejvíce znečištěná místa uklízet, přesto, jak říká vedoucí provozu v Ústí nad Orlicí Luboš Marek, není v jejích silách uklidit vše. „Organizovaně uklízíme kolem silnic první třídy, kde je množství odpadků enormní. Na uklízení kolem silnic nižších tříd nám často nezbývají kapacity, takže jsme rádi za ochotu občanů a sdružení v rámci jarního úklidu projít i příkopy," vítá pomoc dobrovolníků Luboš Marek.

Organizovaný sběr má ohlas

Ačkoliv se letos uskuteční teprve druhý ročník akce Ukliďme Česko, za ohlas lidí a zájem o palčivou otázku černých skládek jsou organizátoři vděční. „Loňský první ročník této celorepublikové akce se setkal s velkým úspěchem, zúčastnilo se jej na šest tisíc dobrovolníků, kteří na 280 místech České republiky sesbírali na 350 tun odpadu. Třešničkou na dortu bylo nejen pro organizátory ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award udělované projektům, které přispívají k šetření životního prostředí a spoření energie," řekl Radek Janoušek z realizačního týmu projektu, jehož patronem je Ministerstvo životního prostředí ČR.
Organizacím a dobrovolníkům, kteří se oficiálně k účasti přihlásí na www.uklidmecesko.cz navíc poskytnou zdarma odpadkové pytle a pracovní rukavice.

Zapojte se do Ukliďme Česko

Druhý ročník úklidové akce proběhne v sobotu 18. dubna. Cílem realizátorů projektu je zbavit česká města, vesnice a přírodu volně odhozeného nepořádku a černých skládek a zároveň upozornit na dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek.
Přihlásit se k účasti nebo materiální či finanční podpoře mohou zájemci na webové stránce www.uklidmecesko.cz, kde mimo jiné naleznou i podrobné informace o místech úklidů. Organizátoři místních sběrů mají nárok na pytle a ochranné pomůcky pro všechny přihlášené účastníky.
Nově lze pod hlavičkou Ukliďme Česko organizovat sběr i v alternativním termínu. Autoři projektu chtějí umožnit touto cestou uspořádání firemních a školních úklidů v běžné pracovní době či jako součást výuky.