Po pěti groteskách z minulých let byl natočen zcela jiný, poetický snímek: krásný příběh, všem známý, dva tisíce let starý. Není to ale pojetí „českých Vánoc", oříšky, kožíšky, vánočka, sníh. Scény jsou v zelené přírodě, na vyprahlých cestách, na pastvinách i ve stáji. Také na nebi, kde tančí andělé, i v orientu, kde králové putují s velbloudem. Marie je krásná, mladá, je na vozíku a má psa. Jeden z moudrých králů je také na vozíku, ale má velblouda. Ve filmu se objevují i zcela noví herci, slečny, pánové, dokonce i malé holčičky z domova. Hraje i velké množství zvířat, ovečky, psi, kočka, oslík a velbloud. Za ním se filmový štáb vypravil až do vyškovské zoo.
Film má i jemnou výtvarnou předehru: vznik obrazu podle velmi slavného originálu Michelangela. Už odtud název Doteky – doteky, které celý příběh provází.
„V Praze nás čekají dva promítací dny v Divadle Palace na Václavském náměstí a třetí, závěrečný galavečer, kdy opět herci z podobných českých domovů, jako je náš, ale i z dalších zemí, půjdou po červeném koberci jako v Karlových Varech. Budou prožívat společné chvíle se slavnými celebritami: Táňou Vilhelmovou, Vojtou Dykem, Michalem Horáčkem a mnoha dalšími, ale hlavně i s přáteli točícími festivalové filmy," říká Markéta Novotná, spoluautorka filmu.
„Ač se nyní Praha topí v problémech, kterými se trápíme i my, jedeme a moc se těšíme…" svěřila se celá sedm-
náctičlenná výprava, která míří do metropole.
Film bude po festivalové premiéře ke zhlédnutí pro širokou veřejnost, ať už přímo v domově na Žampachu, nebo na internetových odkazech. (gr)