Podle informací, které poskytlo vedení špitálu, bylo ke včerejšímu dni díky příspěvkům obcí a měst regionu, významných firem i jednotlivých dárců na kontu nadačního fondu téměř 1,7 milionu korun. Díky jim mohou být zakoupena nová moderní lůžka i další vybavení pokojů interny, které výrazně zvýší komfort pacientů.
„Jednou z hlavních věcí  v nově vznikajícím pokoji bude samozřejmě lůžko. Bude elektrické, velmi snadno manipulovatelné. Jeho součástí bude kvalitní antidekubitní matrace a snadno ovladatelné postranice. Dalším vybavením pokoje budou multifunkční stolky a také teleskopické tyče, které nahradí mobilní zástěny a poskytnou pacientovi soukromí. Rádi bychom pořídili i nové uzamykatelné skříňky pro pacienty, jídelní stoly a jídelní židle," přiblížila před časem projekt manažerka interních oborů Hana Maršíková.

Sbírka na internu stále pokračuje. Na jejím výsledku bude nakonec záviset i to, kolik pokojů interního oddělení projde zásadní proměnou.

Dárcovské kupony už příští týden

Do finále projektu jde Nadační fond S námi je tu lépe! s novým partnerem: obchodním družstvem Konzum Ústí nad Orlicí. Konzum se rozhodl pomoci Orlickoústecké nemocnici tím, že na podporu nadačního fondu zaměří svůj grantový program „Společně za úsměv".  Tento program vyhlašuje družstvo pravidelně už od roku 2001 a jeho prostřednictvím pomohlo už devíti desítkám neziskových organizací na východu Čech. V minulém roce přišel Konzum s novinkou – třicetikorunovými dárcovskými kupony, kterými mohli zákazníci jeho prodejen podpořit vybrané projekty.  Tato nová forma měla až nečekaný výsledek:  díky jednotlivým dárcům se podařilo nashromáždit částku   přesahující 182 tisíce korun.

Dárcovské kupony grantového programu „Společně za úsměv 2014" (na snímku Lukáše Prokeše) se mají objevit v prodejnách Konzumu už příští týden, šířeny budou i za pomoci propagačních tiskovin. Jejich prostřednictvím budou moci jednotliví dárci přispívat částkou 30 korun  až do 20. července 2014. Po předložení kuponu a složení 30 korun na pokladně se darovaná částka zobrazí na účtence. Přispívat bude ovšem možné i bez dárcovského kuponu pouhým sdělením požadavku u pokladny. Aktuální stav sbírky bude možné sledovat na www.konzumuo.cz/szu. Nashromážděná částka bude po skončení sbírky převedena  Nadačnímu fondu S námi je tu lépe!

Špitál a Konzum pojí stejná filozofie

„Primárním cílem naší aktivity je získat co nejvíce prostředků pro nadační fond Orlickoústecké nemocnice, možná důležitějším cílem je ale zapojit širokou veřejnost  a podpořit v regionu vědomí, že tady nemocnici potřebujeme, že má své nezastupitelné místo tady, kde žijeme," zdůraznil na včerejší tiskové konferenci ředitel Konzumu Miloslav Hlavsa. Jak dodal, po loňských zkušenostech věří, že se sbírka ve prospěch nemocnice setká s kladným ohlasem.

Ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček připomněl, že projekt „Nejen léky léčí" zaměřený na internu vrcholí. „Máme vybranou určitou základní sumu, abychom mohli naši představu realizovat, teď je ale ta doba, kdy oslovujeme především drobné sponzory, protože dobrá je každá desetikoruna. A od toho všeho pak závisí, zda vybavíme jeden či dva pokoje navíc, koupíme nějakou další postel či stolek. Vše, co se podaří vybrat, půjde do zlepšení kvality prostředí pro pacienty. Pro nás je zásadní sounáležitost s regionem. A v tomto ohledu je   družstvo Konzum velmi dobrým partnerem. Konzum i nemocnice sem dlouhá léta patří, působíme tady. A to nás pojí. Proto jsem velmi rád, že na tento poslední krok, poslední tři měsíce, kdy chceme oslovit drobné dárce, jsme našli partnera, který má v podstatě stejnou filozofii. Oba chceme, aby náš region žil, abychom byli místem, kde lidé chtějí žít a odkud  nebudou odcházet," prohlásil.

Orlický deník je mediálním partnerem Nadačního fondu S námi je tu lépe!