„Děti a lidé s autismem nerozumí tomu, co vidí, slyší, prožívají. Mají problémy se soustředěním, reakcemi na dění kolem sebe. Autismus má v současné době každé 65. dítě. Může být doprovázen poruchami učení, chování, ADHD, epilepsií, tělesným a mentálním postižením. Pomocí speciálního přístupu vzdělávání a různými terapiemi lze těmto lidem pomoci vnímat náš svět,“ uvedla Zuzana Poláková za PAS, neziskovou organizaci z Ústí nad Orlicí, která pomáhá rodinám s dětmi s autismem a postižením. Pořádá pro ně setkání, přednášky, výlety, psychorelaxační a letní pobyty.

V dubnu se na Orlickoústecku uskuteční hned několik osvětových a benefičních akcí na podporu rodin dětí s poruchou autistického spektra.

Na sobotu 6. dubna se chystá benefiční jóga maraton, konat se bude v době od 9 do 14 hodin v ústeckém Bártstudiu. V neděli 7. dubna se rodiny od 14 hodin zúčastní vynášení Morany v České Třebové, akce pořádané MC Rosa. V sobotu 20. dubna bude uspořádán Sheldonův modroběh. Sraz účastníci je ve 14. – 14:15. před hlavním nádražím v Ústí.

„Akce je vhodná pro rodiny s dětmi i pro běžce, kohokoli, kdo chce naši činnost podpořit. Cílem bude projít trasu značenou modrými fáborky a najít deset orientačních bodů, ty zapsat do karty. V závěru trasy bude na chatě Hvězda připravena pro děti malá odměna a občerstvení. Pro více informací, registraci a přihlášení na naše akce prosím kontaktujte paszs@seznam.cz, telefon 777882337,“ zve Zuzana Poláková.

(red)

Michaela Tomanová
Odcházející ředitelka zvedla zaměstnancům platy. Poslední den a bez vědomí kraje