Radost Východočechů byla o to větší, že celorepublikové klání vyhrál i druhý zástupce regionu: ZŠ Sezemice z Pardubicka, která startovala v kategorii pro druhý stupeň.
Mladí zdravotníci musí umět ošetřit zraněného nejen standardním zdravotnickým materiálem, ale i improvizovanými prostředky. Děti ošetřují reálně namaskované figuranty, ve finále to měly o to těžší, že tu další figuranti záměrně vytvářeli stres, aby se modelová situace co nejvíce podobala reálu. „Sehrála se situace, že se dvě malé holčičky pokousaly a podrápaly až do krve a jejich babičky se hádaly jedna přes druhou. Náš tým si musel poradit nejen se zraněnými holčičkami, ale i s těmi babičkami, které byly hodně nepříjemné. Naše děvčata to zvládla naprosto úžasně, zklidnila vyhrocenou situaci a dobře ošetřila zraněné. Byla pochválena za to, jak si počínala," popsala jedno ze stanovišť vedoucí kroužku mladých zdravotníků ZŠ Bratří Čapků Iva Preclíková. Soutěže se v Petřínských sadech zúčastnilo osmnáct družstev z České republiky a jedno ze Slovenska. Podle pořadatelů z pražského Červeného kříže všechny děti prokázaly skvělé znalosti první pomoci a předvedly, že jsou schopny zachránit lidský život.
Schopnost školáků poskytnout první pomoc ocenil nedávno i krajský hejtman Martin Netolický, který převzal záštitu nad regionálním kolem soutěže mladých zdravotníků pořádaným v Ústí nad Orlicí. „Několikrát jsem se ve svém životě přesvědčil, jak může byť jen základní znalost oživovacích technik pomoci zachránit něčí život. Velmi mě těší, že se tolik mladých lidí s chutí vrhá do soutěže mladých zdravotníků, učí se nejen resuscitaci a základy zdravovědy, ale hlavně sbírá zkušenosti klíčové pro život," konstatoval hejtman.
Družstvo ZŠ Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí letos soutěží v obměněném složení. Podle vedoucí kroužku Ivy Preclíkové si zaslouží poděkování kapitánka týmu Kateřina Cifrainová, která má velkou zásluhu na jeho úspěších. Ten v rámci okresu těžko hledá konkurenci. V celorepublikovém kole už jednou Ústečtí zabodovali, když obsadili druhou příčku. Nyní mají dokonce zlato. „Týmy prvního a druhého stupně chodily po krajích spolu. Navzájem si fandily a modelové situace prožívaly spolu. Pro děvčata byly někdy vypjaté a po psychické stránce náročné. Nakonec se však zadařilo a obě družstva z Pardubického kraje vyhrála. Společně si to užily, byla to velká euforie," dodala k triumfu Východočechů Iva Preclíková.
Dívky vyhrály s poměrně velkým bodovým náskokem a poklonu jim mexickou vlnou „vysekli" i figuranti. Odměnou jim byl pohár zlaté barvy a další drobné ceny.