Často vzrušenou diskuzi mezi místními odstartovalo loni v říjnu veřejné projednávání záměru. Zastupitelstvo sice později většinou hlasů odmítlo prodat lukrativní pozemek v centru města společnosti Penny a zároveň i vyhlásit referendum na dané téma, tím však debata o stavbě marketu v Jablonném zdaleka neskončila.

Nasbírali přes 
šest set podpisů

Zastupitelé budou vyhlášení referenda projednávat znovu na svém příštím zasedání, jež je stanoveno na 19. února. Příznivcům marketu, kteří jsou i v zastupitelstvu, se podařilo splnit podmínky dané zákonem, neboť nasbírali počet podpisů potřebný pro vyhlášení referenda. V Jablonném jich muselo být zhruba 470. „Uznáno bylo šest set šest podpisů. To je však vyjádřením v určité chvíli, domnívám se, že kdyby se s archy obešlo Jablonné důkladněji, těch lidí by bylo i devět set až tisíc. Pokud se rozhodne, že referendum bude, myslím si, že lidé k němu přijdou. V této věci se musí nějak férově rozhodnout," uvedl za přípravný výbor referenda jablonský zastupitel Jiří Vaníček.
Otázka, na kterou mají Jablonští odpovídat v referendu, zní: „Souhlasíte s tím, aby byl prodán pozemek pod stávajícím autobusovým nádražím, který je ve vlastnictví města Jablonné nad Orlicí, a na něm postavena provozovna Penny Market s. r. o., Praha 6?"
Podle jablonského starosty Miroslava Wágnera to není příliš šťastně formulovaná otázka. Lze na ni totiž odpovědět pouze „ano", či „ne". „Neřeší, jaká bude náhrada za autobusové nádraží. Původní nabídka byla seriózní, věřme, že zájemce cenu dodrží. V dnešním tržním prostředí – pokud je jeden exkluzivní kupec – by mohl svůj názor změnit," upozorňuje starosta na fakt, že s odsouhlasením výstavby Penny marketu na daném místě souvisí i další problémy, které referendum neřeší.

Hlasovat by se mohlo v březnu

Referendum, česky také všelidové hlasování, má své zákonitosti a pravidla. „V podstatě to budou malé volby," podotkl Miroslav Wágner. Jestliže zastupitelé v posledním únorovém týdnu uspořádání referenda v Jablonném odsouhlasí, konat by se mohlo na konci března.