„Když jsem se s profesorem Karlem Holbikem poprvé setkal, byl jsem dojat jeho vztahem k naší škole. Následná setkání byla pro mě obohacující. Ve své osobě potvrzoval to, že čím větší osobnost je, tím je skromnější a neokázalejší. Jeho příběh není každodenní," uvedl na adresu významného absolventa gymnázia bývalý ředitel Petr Poldauf. Z jeho úst i od současného ředitele Josefa Menšíka zazněla slova díků.
Za naplnění otcova přání poděkoval i Thomas Holbik. „Byl na své město, na své kořeny pyšný," připomněl o svém otci, významném profesorovi, ekonomovi a bankéři. „I když pracoval pro OSN, v srdci byl stále učitelem. Rád se dělil o své znalosti, ale rád se také od druhých učil. Duch učení se oslavujeme v této místnosti jako upomínku na otce. Doufám, že lidé si budou mého otce pamatovat pro jeho intelekt, laskavost, skromnost. A že budoucí generace na něj navážou a budou sdílet jeho zájem o učení," dodal Thomas Holbik.
Studenty v jejich cestě za vzděláním snad podpoří i latinský citát Per aspera ad astra – Přes překážky ke hvězdám – umístěný na zdi nad knihovnou. Ta, situovaná ve skleněném boxu, tvoří jednu část studovny. K dispozici jsou dvě pracovní místa s počítači, další nabízí kulatý stůl. Klid na studium umocňují zvolené odstíny barev. Studovna je dílem brněnského architekta Filipa Pavliňáka, který, jak sám uvedl, k budově od významného architekta Aloise Dryáka zvolil cestu kontrastu. Jeho výsledkem je moderní multifunkční studovna, jež může sloužit zároveň jako čítárna, knihovna, místo pro zasedání učitelského sboru či pro maturity.

Karel Holbik
* 1920
† 2006

Karel Holbik studoval na českotřebovském gymnáziu v letech 1932–1939. Po absolvování Právnické fakulty UK odjel v prosinci 1947 studovat do USA. V roce 1955 získal titul Ph.D. v oboru Ekonomie a národní hospodářství. Poté přednášel na bostonské a harvardské univerzitě, ve Francii, Tunisu a Bruselu. Několik let byl vedoucím finančního oddělení OSN v New Yorku. Po roce 1989 se rád vracel do České Třebové, podporoval místní gymnázium a kulturní organizace.