Tvoří ji tři tematické celky: starší vesnická světnice, městská domácnost a třetí pak obývací pokoj z mládí a dětství dnešní generace čtyřicátníků. Tři různá prostředí, místy dosti odlišná, nabízí například recepty, zajímavosti z kategorie zvyků či pranostik, rozmanité vůně, zkraje tohoto týdne i muzejní jarmark. Raritou by se měla stát ve čtvrtek akce „Vlastníma rukama s muzejníky". Jak uvedl zastupující ředitel Radim Urbánek: „Půjde o pokračování jarmarku, jakousi tvůrčí dílnu s řadou vánočních výtvarných a řemeslných činností. Ty si každý vyzkouší, vyrobí si ozdoby nebo dárky. Naučí se, jak se dělají voskové zvonky a svíčky, jak se zdobí skleněné vánoční ozdoby, drátují menší předměty nebo tvoří ozdoby korálkové a z papírového filigránu, i jak se lije olovo." První místnost v muzeu se změnila v kavárnu zařízenou stylovým způsobem z období 19. a 20. století.
Muzejní kavárna je ve vysokomýtském muzeu úplnou novinkou. „Něco takového bude u nás vůbec poprvé, nejen s nápoji, ale i s cukrovím. A vše bude v ceně vstupenky," dodal Radim Urbánek.
Na pestré nabídce jarmarku se podílí také chráněná dílna z místního denního stacionáře Berenika, žáci Praktické školy Chroustovice a žáci z vysokomýtské speciální základní školy.
Jiným zpestřením se stane tradiční koncert pořádaný muzeem ve Vraclavi. Letos se koncertování uskuteční 21. prosince od pěti hodin odpoledne, opět v kostele svatého Mikuláše v barokním areálu. Pardubický soubor ReBelcanto se představí s Rybovou Českou mší vánoční. „Soubor se věnuje vážné hudbě, ale i swingu a humoru, ovšem letos udělá výjimku a přednese dílo Jakuba Jana Ryby. Po mši dojde na obvyklý živý betlém u prameniště," uzavřel pozvání na nejbližší akce muzea Radim Urbánek. Jako každoročně pojede do Vraclavi autobus z Vysokého Mýta: odjede v 16.40 od budovy městského úřadu z náměstí Přemysla Otakara II. Pořadatelé nezapomenou ani na ty, kteří nebudou mít zajištěný odvoz zpět do města: po programu se svezou autobusem nazpět do centra města.
(jko)