Místní proti její rekonstrukci začali bojovat. Tvrdí, že dostavba románskou památku zastiňuje. Možná ještě více ale výhled na ni kazily stromy v blízkém okolí.

První šla k zemi vzrostlá túje, která svými kořeny narušovala hřbitovní zeď. „Mělo být snad dokonce narušováno i hřbitovní místo," uvedl jednatel společnosti Eko Bi Miloslav Cink. Motorové pile o několik dní později neunikl ani smrk, který při příchodu od města rotundu zastiňoval.

Pohled na nejvýznamnější architektonickou českotřebovskou památku se opravdu zlepšil, rotundě však stále v dominantnosti konkuruje již zmíněná rekonstruovaná budova.

Hřbitovní zeď

Výhled však není všechno a aby i budoucí generace poznala rotundu takovou, jakou je dnes, je nutné věnovat ji potřebnou péči. Toho si je vedení města vědomo, a proto se již druhým rokem zabývá výměnou střešní krytiny na ohradní zdi kolem románské památky. „Stříška ohradní zdi už byla ve špatném stavu a bylo nutné přistoupit ke kompletní obnově. S opravami se začalo loni, nyní je hotová třetina obnovy. Postupuje se tak z důvodů financí. Každý rok je naplánovaná oprava jedné třetiny," informoval Karel Švercl z odboru rozvoje města a investic.

Letos se bude pokračovat s opravami druhé třetiny a v příštím roce by měla být provedena poslední závěrečná etapa.

Získali dotaci

Na plánované opravy, které by neměly přesáhnout 250 tisíc korun Česká Třebová získala finance z dotačního programu Ministerstva kultury, zbytek částky uhradí město.

Návštěvníky, kteří by chtěli areál rotundy svaté Kateřiny navštívit, tyto opravy nijak neomezí.