Jde o bezpečnost

Ve své konečné fázi cyklo-stezka propojí Vysoké Mýto a Litomyšl. Zatímco Mýto má „na starosti" právě úsek z města do Hrušové, litomyšlská radnice díky společné koordinaci zajistila zhotovení dvou dílů stezky v úseku přes Nedošín a k Novým Sídlům. Pak bude pokračovat ve stavbě do Cerekvice nad Loučnou, kde se trasa od Litomyšle a Mýta setká.

Novou cyklostezku vítá i obec Hrušová, jejíž občané ji podle starosty obce Josefa Fendrycha jistě budou hojně využívat. „Přínos to pro Hrušovou jistě bude, jen si nejsem jistý, jestli je trasa zvolena správně. Cyklisté budou muset stejně využívat naši okresní silnici," řekl.

Starosta Hrušové současně práci obou měst při realizaci cyklostezky oceňuje. „Dostat se do Mýta po cyklostezce je pěkné, napojení do Litomyšle je ještě lepší, ale jestli to je dokonale vymyšlené, tím si nejsem úplně jistý," krčil rameny. „Cyklostezka z Mýta bude mít vyústění na silnici a na cyklostezku to zaústí u vodárny," doplnil Josef Fendrych s tím, že ačkoli není okresní silnice tak frekventovaná, bylo by lepší, kdyby trasa pro cyklisty a inlajnisty vedla úplně mimo hlavní silnici.

Pryč z pětatřicítky

Jedním z hlavních smyslů cyklostezky je fakt, že umožní především bezpečnou dopravu cyklistů do zaměstnání z obce Hrušová a dalších obcí z okolí do Vysokého Mýta. Ti dosud musí využívat frekventovanou I/35, po které denně projede přes patnáct tisíc aut.

Letošní úsek cyklostezky vede podél letiště dolů ke staré silnici, na kterou vyústí před Hrušovou. „Spolu s jejím dokončením bude také řešena bezpečnost cyklistů na staré silnici. Ve směru od Vysokého Mýta by měla být snížena rychlost na sedmdesát kilometrů v hodině a v obou směrech bude osazena dopravní značka ´Cyklisté´," uvedla k realizaci Marie Lněničková.

Město Vysoké Mýto dostalo na stavbu cyklostezky jedenáct nabídek, vítězná společnost nabídla stavbu za 8,1 milionu korun.

Rozdíl v nabídkách firem, které projevily o stavbu zájem, dosáhl přibližně tří milionů korun. „Stavba bude stát jedenáct a půl milionu korun, příspěvek od státu dosáhne výše téměř osm milionů," uvedl na podzim loňského roku tajemník mýtského úřadu Jan Vlček s tím, že město zaplatí patnáct procent. „Státní fond určuje způsobilé a nezpůsobilé výdaje, těžko se tedy dopředu odhaduje, kolik dosáhne finanční spoluúčast města," dodal tajemník.