V pátek 22. května startuje další ročník významné krajské cyklistické události CYKLO GLACENSIS. V osm hodin ráno se na náměstí v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýse nad Orlicí, Žamberku, Vysokém Mýtě, Chocni, Lanškrouně, Bačetíně a v osmi polských městech setkají cyklisté, jejich cílem bude hraniční přechod Orlické Záhoří. Společné setkání je pak naplánováno na 13 až 16 hodinu, poté se týmy budou vracet do svých domovů.

V roce 2020 museli pořadatelé mezinárodní cyklistickou akci CYKLO GLACENSIS zrušit v důsledku covidové pandemie s nadějí, že v roce 2021 se bude konat v plném rozsahu a bez omezení. Skutečnost letošního jara je však bohužel horší, než bylo možné předvídat a očekávat. Pořadatelé však slibují takovou organizaci, která zaručí dodržování hygienických pravidel. „Jediné, co můžeme proti koronaviru sami dělat, je starat se o své zdraví a aspoň individuálně sportovat. Jízda na kole je k tomu skutečně ideální, zvlášť po tak krásném regionu, jakým je Orlicko-Třebovsko a přeshraniční Kladsko. Setkání s dalšími cyklonadšenci na hranici bude třešničkou na dortu. Už se na všechny účastníky osobně těším,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek, který je tradičním patronem.

Farmářské trhy v Ústí nad Orlicí.
Farmářské trhy se vrací na Mírové náměstí. V letošním roce se uskuteční častěji

Akce se koná za finanční podpory Pardubického a Královéhradeckého kraje a partnerských mikroregionů, měst a obcí. „Královéhradecký kraj významně podporuje rozvoj cykloturistiky i cyklistiky obecně, jakožto alternativního způsobu dopravy do zaměstnání, školy nebo za službami. Financujeme provoz cyklobusů a významně přispíváme na budování cyklotras a cyklostezek. Jízda na kole je u nás stále populárnější a jsem přesvědčen, že k tomu hodně přispívá i tato akce,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.