SÁZKA NA VĚTŠÍ SÁL SE VYPLATILA
Nápad pomoci vybraným charitativním projektům se zrodil u mladých členů farnosti a přibližně třicet z nich zajišťovalo v pořadí čtvrtý ples, který stejně jako loni hostil Kulturní dům v Ústí nad Orlicí. První dva ročníky v nedalekých Říčkách v Orlickém Podhůří hodnotili pořadatelé jako vydařené, ovšem sázka na větší sál se jim jednoznačně vyplatila. Také díky masivnější propagaci se podařilo návštěvnost z loňska ještě navýšit. „Prodali jsme 265 lístků, když k tomu přičteme pořadatele a vystupující Black Band, dostaneme se k číslu vyššímu než 300. A to je každopádně úspěch," hodnotila za pořadatelský tým Dominika Javůrková.
Papežská misijní díla zastupoval na sobotním plesu jejich ředitel Leoš Halbrštát, kromě něj pozdravila přítomné také diecézní ředitelka stejné organizace Bronislava Halbrštátová, děkan zdejší farnosti Ladislav Brokeš, senátor Petr Šilar a místostarosta Ústí nad Orlicí Michal Kokula. Prvně jmenovaný, který se zúčastnil slavnostního otevření školy pro bangladéšské děti v Kata Bari postavené z příspěvků od českých dárců, v rámci své přednášky představil návštěvníkům dobročinné aktivity, které letošní Ples pro tebe podpoří. „Papežská misijní díla mají rozjeté projekty v mnoha zemích, ale pro každý rok je vybraná jedna z nich jako hlavní, pro rok 2016 je to právě Bangladéš," vysvětlila Dominika Javůrková.

BLACK BAND TRADIČNĚ, AUKCE POPRVÉ
Ples pro Tebe v některých ohledech neměnil „zaběhnuté pořádky" – stejně jako v předešlých letech se představil návštěvníkům swingový orchestr Black Band z místní Základní umělecké školy Jaroslava Kociana pod vedením Lindy Gregarové a druhou polovinu večera hrála k tanci a poslechu skupina Tiger Swing. Nechybělo předtančení v režii místní mládeže, bohatá tombola či fotokoutek. Vůbec premiérově se ovšem konala aukce vybraných darů, které věnovali někteří ze sponzorů – malíř Jan Diviš, fotograf Petr Wagenknecht, duchovní Zbigniew Czendlik či Zdeněk Velebný, majitel úspěšné firmy podnikající v oblasti vyšívání. Dražba nakonec vynesla částku přesahující 6 tisíc korun a ředitel Klubcentra Karel Pokorný, který aukci vedl, si její výsledek pochvaloval. „Potěšila mě vstřícnost dárců, které jsme oslovili. Myšlenku dobročinné aukce nadšeně podpořili a díky nim jsme mohli poprvé program plesu rozšířit o jakýsi další rozměr. Dražba se vydařila a přinesla nemalý obnos pro dobrou věc. Ukázalo se, že do budoucna může tato nová aktivita přivést potencionální mecenáše. Osobně jsem si licitování po letech užil a věřím, že se nenudili ani návštěvníci plesu. Hluboce se skláním před nadšením a nasazením mládežníků z farnosti, kteří tento výjimečný ples již počtvrté připravili," hodnotil po skončení plesu.
Spokojeni mohou být také všichni pořadatelé Plesu pro Tebe, jehož výtěžek poputuje do Bangladéše. Výsledná částka atakovala šedesátitisícovou hranici, činila přesně 59 135 korun a překonala výrazně předchozí ročníky.
Podle Dominiky Javůrkové je takový výsledek nejlepším impulzem pro Ples pro Tebe s pořadovým číslem 5. „Pevně věříme, že se bude konat, takže za rok výtěžek poputuje opět do té země, která bude vybraná jako hlavní cílová země Papežských misijních děl," dodala ještě. (jp)