Hašení Petříkova mlýna v únoru 2003 komplikoval silný mráz, až -20 stupňů Celsia. Požár hasiči likvidovali víc než 12 hodin.

Město chce areál koupit a najít pro něj smysluplné využití. Část objektu má jít k zemi. Podle starosty města Petra Fialy o dalším osudu Petříkova mlýna rozhodnou zastupitelé. „Zatím byla odsouhlasena koupě objektu a přilehlých zhruba deseti tisíc metrů čtverečných pozemků. Nyní předložíme zastupitelům návrh na demolici dříve obytného objektu nejblíže k silnici, který je ve špatném technickém stavu. Odstranění navrhujeme ve veřejném zájmu, protože objekt stojí těsně u frekventované silnice II/360 při vjezdu do Letohradu od Ústí nad Orlicí a je dlouhodobě dopravní závadou,“ uvedl Petr Fiala s tím, že by zbourání významně pomohlo bezpečnosti dopravy.

Mohl by tu vzniknout i přechod pro chodce, který kvůli špatnému rozhledu dříve policie nepovolila. „Vlastní objekt mlýna pro nás představuje asi nejsložitější otázku,“ konstatoval Petr Fiala a pokračoval: „Budeme sledovat dotační tituly na brownfieldy – nevyužívané objekty a pozemky, nebo budeme hledat i mezi privátními subjekty. Uvidíme, necháme možnosti otevřené. Jsem ale přesvědčený, že areál svoje využití do budoucna najde.“ Letohradská radnice uvítá i tipy, jak s Petříkovým mlýnem naložit. Objekt má novou střechu, a tak není nutné na rozhodnutí spěchat. Do hospodářských budov by se mohl přestěhovat místní jezdecký klub, který zatím sídlí v Proutnici pod náměstím a když jezdci vyjedou, musí používat místní komunikace. Zástupci klubu si již areál prohlédli a líbil se jim. „Ve hře je také jednání s učilištěm, které přímo sousedí s areálem,“ dodal letohradský starosta.   (daf, mag)