Oslavme svého prezidenta

V pátek 29. prosince odpoledne už budeme věděti. Že se stane prezidentem Václav Havel, byla naší nadějí několik posledních týdnů. Do Vánoc to nebylo, ale i Nový rok bereme!!!

Odpoledne 29. prosince v 15.00 hodin se všichni sejdeme na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí. Budou hrát dechovky SKP a LŠU, soubor Družba, Ponny Expres, Sousedi, zazpíváme si, prostě to oslavíme!!! Vezměte s sebou transparenty, vlajky, dobrou náladu a třeba i sklenku vína. To nebude oslava Silvestra, to bude oslava příslibu nových dějin Československa, země svobodné a lidské!!! I Ústí nad Orlicí je kousek naší vlasti. Už nikdy nesmí být Dallasem nad Orlicí!!!

Už nikdy ČauČeskoslovensko!

Narychlo svolaná schůzka k situaci v Rumunsku se na Občanském fóru v Ústí nad Orlicí neobešla bez emocí. To co se stalo v uplynulých dnech, nenechalo chladným ani „nejklidnější“ hlavy. O to víc je třeba ocenit koncepčnost, s jakou začali pomoc i od nás z Ústí nad Orlicí představitelé OF, Červeného kříže, věřících, národního výboru a další účastníci. Bylo zřízeno konto na MěstNV, do pomoci se zapojila katolická fara i Dům dětí. Dnes, po vánočních svátcích, je situace trochu jiná. Je třeba respektovat pokyny ústředí, které jsou známy ze sdělovacích prostředků. Jedná se o finanční pomoc, kterou je možné zajistit skutečně potřebné léky a potraviny a další předměty. Velkoobchodní sklad Jednoty v Letohradě, který s námi spolupracuje, vyčlenil potraviny ve velkém balení za víc než půl milionu korun a jsou k dispozici k odeslání (opět podle pokynů ústředí) a za částku, která se sejde na ústeckém kontě. Připomínáme ho: SBČs Ústí nad Orlicí 6015–420–611, písmeno var. symbolu „R“. Složenky jsou na Občanském fóru ve Smetanově ulici a na MěstNV v Ústí nad Orlicí.

Ještě vás chceme informovat, že ústecký Červený kříž podle sdělení MUDr. Bryndové již v noci na Štědrý den odešla do Rumunska dva zdravotnické stany, 200 přikrývek a dvě stě jídelních souprav.

Ústecká Nemocnice s poliklinikou připravila 30 lůžek a další aktivizuje podle traumatologického plánu jako při pomoci hromadným neštěstím, připravuje se obvazový materiál a sanitky. Zdravotnický personál je v pohotovosti.

V úterý 2. ledna uvede divadelní soubor Vicena představení hry Vévodkyně valdštejnských vojsk v ústeckém divadle. Vstupné jednotné za 15,– Kčs bude připojeno k finanční pomoci rumunskému lidu.

Ve středu 20. prosince 1989 se sešli zástupci většiny skautských středisek okresu Ústí nad Orlicí a vytvořili prozatímní Okresní radu Junáka, která si vzala za prvořadý úkol uspořádání kursů vedoucích oddílů. Vedením kursu byl pověřen bratr Vladimír Zamazal – Omar – pracovník Kulturního domu SKP v Ústí nad Orlicí tel. 2838. Na této adrese se mohou přihlásit ti mladí občané, kteří mají zájem o práci s dětmi podle skautských zásad a nemají spojení na jednotlivá střediska. Nemůžeme slíbit žádné výhody, pouze náročnou a těžkou práci, ale práci krásnou mezi skutečnými kamarády. Technické znalosti a výcvik dokážeme adeptům předat v kursech vedoucích, ale požadujeme smysl pro čest a morálku, to u dospělých už vycvičit nemůžeme.