S finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti se po deseti letech vrátila „na místo činu" do německého Verlu, opět s tanečním souborem Prozatím.

Abychom si náš zájezd řádně užili, odjížděli jsme už v úterý 26. července 2016 ve 22:00. Na palubě autobusu nás s úsměvem přivítali řidiči Jaromír Voříšek a Jiří Kubík. Po půl hodince nakládání jsme vyrazili směr Německo. První zastávka byla nedaleko ve Vysokém Mýtě. Zde jsme přibrali 6 důležitých spolucestujících, kteří stáli u zrodu výměnných pobytů mezi Čechy a Němci. Začali tím naplňovat myšlenku přátelství mezi národy, kterou uvedl v život Hugo Wöstemeyer, zakladatel Droste-Hausu (společnosti pro mezinárodní setkávání mládeže).

Kolem osmé ráno jsme dorazili do Wolfsburgu a věnovali se jeho celodenní návštěvě – zejména Autostadtu, kde si hlavně pánové přišli na své při prohlídce rozličných vozidel. Navečer už nás natěšeně přivítaly naše hostitelské rodiny a odvezly si nás do svých domovů.

Druhý den nám nebylo příliš dopřáno dospat probdělou noc – budíček byl již v 5:30, odjížděli jsme na výlet do Kolína nad Rýnem. I přes brzký odjezd jsme se nevyhnuli velké zácpě na dálnici a trošku tím narušili s německou precizností do puntíku naplánovaný program. Prohlédli jsme si katedrálu, ti nejodvážnější vystoupali 533 schodů do jedné z věží, odkud byl nádherný rozhled na celé město. V restauraci na nás čekaly tradiční kolínské speciality a místní pivo, spíš pivíčko o objemu 0,2 l. Odpoledne jsme dokončili prohlídku města a obzvláště tanečnice se věnovaly „shopování". Večer jsme opět strávili v rodinách a snažili jsme se vice či méně úspěšně o německou nebo anglickou konverzaci.

Choceňačka a Prozatím v Německu.Zdroj: archiv kapely

V pátek ráno jsme vyrazili opět na výlet, tentokrát do Bielefeldu, do malé opravny a výrobny žesťových hudebních nástrojů Bethel. Exkurze byla skutečně zajímavá a poučná, někteří si dokonce i zakoupili pár hudebních součástek. Odpoledne jsme konečně našim přátelům mohli ukázat své dovednosti, konal se totiž česko-německý večer pro naše hostitelské rodiny. Němci nám nabídli zázemí a něco dobrého, my jim české pivo, dechovku a moderní tanec. Dobrou zábavu nám nezkazil ani všudypřítomný déšť. Přátelé z Německa nám věnovali obrovskou krycí plachtu, kterou jistě ještě mnohokrát při našich produkcích využijeme. Děkujeme.

Sobotní program měl každý z nás jiný, neboť ho zajišťovaly hostitelské rodiny – někdo viděl nedostavěnou dálnici, jiní skály u nedalekého Detmoldu, někteří zůstali ve Verlu a procházeli se. Několik zástupců Choceňačky a skupina z Vysokého Mýta byla se svými rodinami na hřbitově uctít památku Hugo Wöstemeyera a odpoledne je přivítala na kávě jeho žena Christel. Večer nás čekalo nejdůležitější vystoupení v rámci Sommerfestu (letních slavností setkávání mladých), kde byly přítomny skupiny mládeže z Egypta a Švýcarska. K poslechu hrál ještě mimo nás místní orchestr mladých hudebníků, pro náctileté byla připravena diskotéka.

V neděli jsme strávili ještě poslední chvilky u našich milých hostitelů, vyměnili si adresy, dojemně se rozloučili a odjeli na naše poslední vystoupení v kavárně Kötterhaus. Některé rodiny nás ještě jely podpořit. Bohužel počasí nám nedovolilo hrát příliš dlouho. V 17:30 jsme se vydali na dlouhou cestu k domovu plni dojmů z vydařeného zájezdu. Nad ránem jsme dorazili do Chocně, někteří pospíchali hned do práce, ti šťastnější do postele dospat náročných, ale krásných 5 dní.

Za Choceňačku a Prozatím
 Kateřina Petruželková