Areál bývalého choceňského pivovaru v těchto dnech zažívá skutečnou renesanci. Po téměř čtyřiceti letech se tu totiž znovu začíná vařit pivo. Novému pivovaru přišel požehnat kněz královéhradecké diecéze Bogdan Ganczarski, který měl zároveň tu čest jako první ochutnat místní orosený mok, který právě zraje v tancích. „Mám pivo moc rád a toto mi opravdu chutná,“ pronesl poté, co posvětil novou choceňskou varvu a také tanky.

Otcem myšlenky vrátit Chocni vlastní pivo je bývalý starosta města Ladislav Valtr, který si již delší dobu pohrával s myšlenkou obnovit ve městě tradici vaření piva. Časem pro realizaci našel dva společníky Jiřího Karlíka a Jiřího Kutlvašra. Všichni tři nadšenci tak v květnu 2020 založili společnost Pivovar Choceň a společně vrátili výrobu piva přímo do areálu bývalého knížecího pivovaru. „Tam, kde se před téměř 40 lety skončilo, tam bylo potřeba znovu začít a pokračovat, zkrátka obnovit původní účel objektu a zdejší řemeslo,“ vysvětlil Valtr.

Na slavnostní žehnání místního pivovaru dorazili také zástupci města, pro které vrchní sládek Jiří Karlík uspořádal exkurzi a výklad nové technologie v areálu pivovaru. „Zlatý mok vaříme opravdu již dlouhá léta, ale stále se jej snažíme vyrábět s pokorou. Chováme se k pivu tak, aby nám vyhovělo a ono mi to v celém procesu vrátilo,“ popsal s úsměvem. Všichni zakladatelé pivovaru se pak shodli, že pivu přejí, aby chutnalo nejen v místě jeho vzniku, ale také v okolí.

Legislativně minipivovar

Obnovený Pivovar Choceň legislativně spadá do kategorie minipivovarů. Podle Jiřího Karlíka je v plánu v prvním roce uvařit 1500 hektolitrů piva za rok a časem se dostat na 2500 hektolitrů za rok. „A snad jednou postupným nárůstem dojdeme k objemu 5500 hektolitrů uvařeného piva ročně. To je optimální objem, ale také velmi náročná výzva. Technologicky však tento pivovar v dané sestavě půjde dále rozšiřovat,“ naznačil.

U slavnostního svěcení byla také představena nová kniha Historie choceňského pivovaru, za kterou stojí ředitel Orlického muzea Michal Hofman. Ten na publikaci pracoval poslední dva roky a první výtisky tak oficiálně předal a podepsal právě v prostorách pivovaru. Poslední kapitola knihy je příznačně věnována právě novému Pivovaru Choceň.

První zájemci budou moci pivo ochutnat už v polovině července. Zakladatelé pivovaru mají v plánu uspořádat 16. července menší skupinové exkurze pro veřejnost a před budovou areálu bude připravena nejen ochutnávka piva, ale také dechová hudba, kterou s večerní hodinou vystřídá rock. A nové produkty pivovaru budou pochopitelně od těchto prázdnin také součástí již tradiční akce Pivní slavnosti i mnohých dalších.

Nová piva ponesou označení Choceňské pivo Splávek. Takový název má podle zakladatelů evokovat blízkost pivovarských budov ke splavu na řece Tiché Orlici jako choceňské dominantě. Kromě piv plzeňského typu pivovar postupně nabídne také pivní speciály jako například svrchně kvašená piva typu APA, STOUT nebo třeba IPA.