Hledá se kostel. Po první světové válce odjel z kolonie v Chocni rozebraný v několika vagonech. Údajně má stát v Polsku, někde u Krakowa. Pátrání po dřevěném kostelíku, vysvěceném v lednu 1915, začíná.

Dar Polákům

Za války vznikla v Chocni uprchlická kolonie pro Poláky z Haliče a Bukoviny. „Městečko mělo až dvaadvacet tisíc obyvatel, čtyřnásobně více než tehdejší Choceň. Uprchlíci měli vlastní kostel, faru, pekárny, vepříny, nemocnici a dílny,“ přibližuje Michal Hofman, ředitel Orlického muzea v Chocni. Po válce se uprchlíci vraceli zpátky domů a vzali s sebou i dřevěný kostel, odvezli ho rozebraný vlakem. „Koncem ledna byl rozebrán táborový kostel a podle přání polských úřadů byly jeho jednotlivé části odeslány jako dar československé vlády do Polska. Aby tam - neznámo kde - mohly být znova kompletovány na místě válkou zničeného kostela,“ uvádí ve své knize Choceňské Polsko Vilém Nezbeda.

A tady stopy po kostelíku zatím končí. Na začátku roku 1920. „Vlak s kostelíkem projel přes Jablonné nad Orlicí. Se železničními nadšenci jsme pátrali i v jejich kronikách, ale i tam je pouze zmínka, že kostel odjel,“ dodává reportérka Šárka Kuchtová, která spustila hledání kostela i na sociálních sítích.

Chaotická doba

Podle ústních svědectví by mohl kostel stát u Krakowa. Otázka je, zda ho Poláci po válce vůbec znovu postavili. „Jsem trochu skeptický, protože si dokážu představit tu chaotickou dobu po válce. Nebyly základní potraviny ani materiál, odjíždělo několik transportů. Přikláním se spíše k tomu, že pátrání zůstane nedořešené. Podle mě je malá šance, že bychom kostel našli,“ podotýká Michal Hofman.

Malou šanci nalezení kostela dává i Šárka Kuchtová, která se na podzim chystá do polské Přemyšle za potomky běženců. I ti kostel hledají. „Bohužel si myslím, že kostel pravděpodobně někde shnil, než že ho v Polsku znova postavili,“ míní Šárka Kuchtová, ale hledání rozhodně nevzdává.

Sociální sítě

V místě bývalé kolonie v Chocni dnes stojí rodinné domy a sídliště Pod Homolí. Městečko připomíná pamětní deska na hřbitově a busta arcibiskupa Józefa Bilczewského na zámku v Chocni. Pátrání po choceňském kostele vyvolalo na sociálních sítích velký ohlas. Zatím ale bez odezvy, která by přinesla nové stopy.