Jestliže české dřevo co nejrychleji nezíská certifikaci FSC, pak nejspíš zmizí za hranicemi naší země za zlomkovou cenu. To je hrozba, která nyní trápí český dřevoprůmysl. Dřeva s potřebnou certifikací rychle ubývá a v Česku se tak stává nedostatkovým zbožím.

Bez FSC dřevo nechtějí

Kde je tedy zakopaný pes? Českým lesům chybí potřebná certifikace. „Všichni se obávají o svůj byznys, vědí, že pokud se něco nezmění, pak nejpozději počátkem roku 2020 přijdou o své hlavní odběratele a budou muset propouštět. Tuzemské lesy s výjimkou dvou procent totiž stále nejsou certifikované FSC a státní lesní podniky jsou jediné, které mají kapacitu požadovaný velký objem suroviny dodat,“ uvedl senátor Petr Šilar, na kterého se v poslední době obrátily s s žádostí o pomoc místní dřevozpracovatelské firmy.

Jenže v českých lesích aktuálně panuje krizová situace, poškozuje je sucho, kůrovec i přemnožená lesní zvěř. I proto lze v budoucnu očekávat zvýšení těžby a masivnější vývoz neopracovaného dřeva za hranice.

Certifikaci FSC vyžaduje například společnost Ikea, která od příštího roku výrobky bez tohoto certifikátu nepřijme. „Už nyní víme, že od počátku září 2019 od nás Ikea neodebere žádný výrobek, který nebude mít osvědčení FSC. Snažíme se tedy už nyní zajistit zdroje takto certifikované suroviny. Ukazuje se však, že pokud Lesy ČR nebo Vojenské lesy a statky ČR nepřistoupí byť na části své výměry lesní plochy k FSC certifikaci, pak budou mít malé a střední podniky téměř neřešitelný problém,“ konstatoval ekonomický ředitel společnosti Dřevotvar Jablonné nad Orlicí Martin Beran.

Lze předpokládat, že další společnosti budou Ikeu následovat. „Jakmile však budou nadnárodní řetězce odebírat výrobky pouze s tímto certifikátem, lze předpokládat, že dodavatelské země upřednostní firmy z vlastní země a naše firmy tím pádem nebudou mít vstupní materiál do výroby,“ upozornil předseda představenstva Dřevozpracujícího družstva Lukavec Pavel Kříž.

Poptávka roste

Státní lesy jsou přitom dosud plošně certifikovány pouze konkurenční certifikací PEFC, a to téměř ze 70 procent. Tu vyžadují dřevaři také, ale dřeva s touto certifikací je dostatek, zatímco dřeva s certifikátem FSC je u nás stále málo. A poptávka roste…

„Nikdo po státních lesích nepožaduje plošnou duální certifikaci, která je například u státních lesů v Polsku nebo Baden-Württenbersku, ale pouze to, aby se část lesů certifikovala FSC namísto PEFC,“ dodal tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

V případě, že řetězce přestanou odebírat dřevo, malým a středním podnikům hrozí potíže, a to nejen úbytek práce, ale i propouštění či zánik.   (kp, zr)