Zatím však musí společnost Nemocnice Pardubického kraje (NPK), která sdružuje pět nemocnic, sáhnout do vlastních rezerv, státní peníze dorazí zřejmě až koncem září.

Příspěvek za červenec se v NPK týkal zhruba 1070 zaměstnanců. „Objem vyplacených finančních prostředků, to znamená hrubá mzda a odvody, dosáhne téměř dvou a půl milionu korun,“ uvedl ředitel personálního úseku NPK Tomáš Krejčík.

Peníze na příplatky získá NPK z dotačního programu ministerstva zdravotnictví na podporu stabilizace zdravotníků. Žádost podala prostřednictvím krajského úřadu.

PENÍZE AŽ V ZÁŘÍ

„Právě jsme od ministerstva obdrželi rozhodnutí o dotaci ve výši 20,2 milionu korun. Ty postačí na vyplácení příspěvku do konce tohoto roku,“ informoval včera krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. Kraj žádal celkem o částku 20,5 milionu korun na platy pro sestry pracující ve směnném provozu v celkem dvanácti lůžkových zařízeních. NPK je největším z nich, ale platy by měly vzrůst i sestrám zaměstnaným v léčebnách dlouhodobě nemocných a v rehabilitačních ústavech.
Otazníky zatím visí nad platy sester v dětských centrech. Dotace byla oproti žádosti mírně pokrácena zřejmě proto, že právě ony ministerským sítem propadly.

I když ministerstvo již o dotaci rozhodlo, peníze se do zařízení dostanou až na podzim. Výdaje zatím ponesou zdravotnické organizace. „Nemáme problém vyplácet příplatek třeba dva tři měsíce sami,“ uvedl generální ředitel NPK Tomáš Gottvald. Radní Valtr přislíbil, že kraj udělá vše pro to, aby očekávané peníze byly v zařízeních nejpozději do konce září.

Zdravotnice, které pečují o pacienty v domovech pro seniory a zařízeních pro postižené, se tohoto příspěvku nedočkají. Podle ředitelky přeloučského Domova u fontány Danuše Fomiczewové nejsou však peníze pro sestry ten největší problém. „Z těchto profesí lidé zpravidla neodcházejí kvůli penězům, ale kvůli tomu, že je přetěžujeme,“ uvedla ředitelka domova, kde se specializují na nemocné s Alzheimerovou chorobou.