Stavební práce, které podle čtrnáct let staré studie a bez stavebního povolení prováděla městská společnost Teza, nechal minulý týden zastavit starosta Jaroslav Zedník.

O tom, co s Červeňákem dál, jednala ve středu komise architekta města. „Komise rozhodla, že fasáda bude obložena cihelným páleným páskem (imitace lícové cihly) tak, aby původní vzhled byl zachován a nezměnil se vzhled celého objektu,“ sdělil českotřebovský starosta.

Pozastavené práce na Červeňáku se znovu rozběhnou až po dořešení všech formální náležitostí. „Město podává žádost o ohlášení stavby, zateplovat se bude teprve až to projde stavebním úřadem,“ upřesnil Jaroslav Zedník.

Kdo je za nestandardní situaci, kdy opravy probíhaly bez stavebního povolení, odpovědný bude řešit rada města, která je valnou hromadou městské společnosti Teza. „Řešit, kdo opomněl, že se to musí hlásit na stavební úřad, samozřejmě budeme, ale až následně. Všude pracují jenom lidé,“ potvrdil starosta Zedník s tím, že výsledek nechce nechce předjímat.

Opravy a zateplování Červeňáku by mělo pokračovat i v dalších letech. „Teď se opravuje jedna čtvrtina, příští rok by se měla opravit další čtvrtina, pak další, podle toho, jak se budou rekonstruovat byty, aby se sjednotila omítka,“ nastínil Jaroslav Zedník.

Na případné prohlášení historicky hodnotné budovy za kulturní památku by zateplení podle starosty nemělo mít vliv. „Zachováváme ráz objektu, architektonicky se nic nemění,“ je přesvědčený Jaroslav Zedník.

Nepřehlédnutelný Červeňák mění barvu. Nelíbí se.
Nepřehlédnutelný Červeňák mění barvu. Nelíbí se