Tou je lanškrounský Hlínafest, respektive jeho druhý ročník. Díky tomu se v pátek odpoledne v zámecké zahradě hned po slavnostním zahájení Hlínafestu představí vybrané soubory festivalu se svým programem a na stejné místo po osmé hodině večerní pozvou lidové muziky souborů k tanci i poslechu v programu Přijďte pobejt. Jsem přesvědčen, že nádherné prostředí nově otevřené zámecké zahrady bude více než příjemným místem pro takové setkání," uvedl hlavní organizátor festivalu Petr Ryba. Odpolednímu lanškrounskému programu bude předcházet v 10 hodin koncert pro školy na zámeckém nádvoří a odpoledne pak ještě krátký koncert v Domově pro seniory. Mezitím čeká zástupce souborů přijetí na radnici u starosty města. „Páteční program Čermenských slavností bude tedy skutečně lanškrounským dnem. Uvidíme, zda se vytvoří nová tradice," doplnil Petr Ryba.
Sobotní program Čermenských slavností se uskuteční v Dolní Čermné, kde začne v 10 hodin tradičním Hecbojem, ve kterém soutěží týmy zúčastněných souborů v zábavných disciplínách o putovní pohár festivalu. Ve 14 hodin odstartuje v Areálu zdraví a sportu zábavné odpoledne, které bude v letošním roce velmi nabité. Velká pozornost je věnována jarmarku, který nabídne více než dvanáct lidových řemesel, z nichž většinu si může každý návštěvník sám vyzkoušet. Představí se domácí taneční scéna DC Dance, která odpolední program zahájí. Následovat bude Divadélko JÓJO pro děti s pohádkou Sarka a Farka a od 15.30 hodin rozezvučí čermenský areál bubeníci ORdrums společně s formací Improvizace. V ní se předvede i host Marco Frangos. To vše pod vedením Petra Oravce a jeho studentů ZUŠ Jindřicha Pravečka Lanškroun.
Po celé odpoledne bude možné povozit se na koních nebo v kočáře taženém koňmi. Pro děti bude připraven skákací hrad a další atrakcí bude laserová střelnice. Samozřejmostí je bohaté občerstvení, ochutnávky regionálních potravin a dobré víno. Během zábavného odpoledne budou připravena k testování elektrokola.
Hlavní program festivalu – Galaprogram – začíná v 17 hodin a postupně se divákům představí 7 českých a zahraničních souborů: Jitřenka Dolní Čermná, Jitřenka Český Krumlov, Jaro Ústí nad Orlicí, Děcka ze Skoronic, slovenské soubory Jánošík Svit a Tepličan z Liptovské Tepličky a největším „tahákem" bude zcela jistě soubor skotských dudáků The Rebel Pipers. Po ukončení Galaprogramu bude k tanci i poslechu hrát brněnská country kapela Rentiers, jejíž produkci doplní okolo 22. hodiny ohňová show a ve 23 hodin slavnostní ohňostroj.
„Ať už si vyberete z Čermenských slavností jakýkoliv program, jste srdečně zváni," zve Petr Ryba. (tz, zr)

Dolní Čermná
19. – 20. 6.
Čermenské slavnosti
27. ročník 27. ročníkem Mezinárodního folklorního festivalu
Program:
Pátek 19. 6.
10.00 Lanškroun- zámecké nádvoří- Koncert pro školy
14.00 Lanškroun- vystoupení v Pensionu pro seniory
17.00 Lanškroun- zámecká zahrada- zahájení Hlínafest- koncert souborů Čermenských slavností
20.00 Lanškroun- zámecká zahrada- „Přijdte pobejt"-k poslechu i tanci hrají muziky souborů Čermenských slavností

Sobota 20. 6.
14.00 Zábavné odpoledne
14.00 DC Dance
14.30 Divadélko JÓJO- pohádka Sarka a Farka- pro děti
15.30 ORdrums- bubenická škola Pavla Oravce a Improvizace- ZUŠ Lanškroun a host Marco Frangos „on Bass"
17.00 Galaprogram – moderuje Filip Novotný
hlavní program, ve kterém se představí všechny soubory letošního festivalu
19.30 Country music Rentiers Brno
22.00 Ohňová show
23.00 Slavnostní ohňostroj

Další program:
jarmark s dílnami: umělecký kovář, tkaní na stavu, modrotisk, výroba svíček, hrnčířský kruh, košíkáři, dřevěné výrobky, plstění, textilní výrobky, patchwork, drátěné dekorace, řezbář, dřevěné šperky, keramika, pletení papírových ruliček.
Projížďka na koních – jízda kočárem – skákací hrad – laserová střelnice.
Ochutnávky a prodej regionálních specialit. Vinotéka Poklady z Moravy.
Velká předváděčka elektrokol e-totem s možností jízd.
Zúčastněné soubory:
Děcka ze Skoronic (Skoronice), Jaro (Ústí nad Orlicí), Jitřenka (Dolní Čermná),
Jitřenka (Český Krumlov), Jánošík (Svit SK), Tepličan (Liptovská Teplička, SK),
The Rebel Pipers- Pipes and Drumes- skotští dudáci