Pozadu nezůstali ani Východočeši, kteří si odvezli ceny především za kvalitní pečivo a masné výrobky. Do soutěže se zapojilo 6 firem z východních Čech (Bocus Letohrad, Klášterecké masné pochoutky, Jatka Lanškroun, Beas Lično, Pivovar Chotěboř, Jaja Pardubice). Ceny neputují jen do velkých měst, ale také do menších firem a obcí, jak ukazuje kompletní seznam oceněných firem na webu www.ceskachutovka.cz.
Jedním z dlouhodobých propagátorů této akce je i senátor Petr Šilar. Ten je nejen místopředsedou Komise pro rozvoj venkova, která tuto soutěž podporuje, ale zároveň i jeden z členů hodnotitelské komise. „Jsem dlouhodobým propagátorem českých potravin. Podle mě je současný trend, kdy se na scénu vrací kvalitní regionální potraviny, tím nejlepším co může být,“ říká senátor Šilar a dodává, že potraviny musí být nejen kvalitní, ale také chuťově dobré, protože chuť je tím, na co spotřebitelé slyší především.
V letošním už 9. ročníku České chuťovky se opět potvrdilo, že u nás takové produkty umíme vyrobit. „I díky výsledkům soutěže je zcela jasné, že argumentace nadnárodních řetězců o poněkud zvláštních chuťových preferencích českých spotřebitelů, je zcela zcestná. Myslím tím slova o specifických lokálních chutích, podle kterých u nás mají například vítězit čokoládové bonbony s menším obsahem čokolády, kečupy s minimem rajčat, či sýrové pizzy skoro bez sýra,“ konstatuje Šilar. Podle něj se navíc i kvalita přihlášených produktů rok od roku znatelně zvyšuje. (kp, zr)