Čenkovice uspěly v soutěži již poněkolikáté. V horské obci, kterou každoročně navštěvují stovky turistů, třídí lidé papír, sklo, plasty, textil, jedlé tuky a oleje i drobný kovový odpad. Pro všechny druhy odpadů mají k dispozici sběrné nádoby na jednom místě.

„V soutěži se nám daří hlavně díky lidem, kteří jsou v tomto směru uvědomělí. Přestože odpadu přibývá, tím víc se občané snaží třídit,“ uvedl starosta obce Josef Dostálek. Místním obyvatelům se tak obec snaží vyjít vstříc, a proto sem pro odpad dojíždí svoz každý týden. „Občas se stane, že jsou nádoby na odpad poloprázdné, ale pro čistotu a komfort místních vozíme skutečně každý týden,“ dodal starosta. Místní obyvatelé pak za odpad zaplatí 600 korun ročně.

Při střetu dvou dodávek na silnici z Líšnice do Pastvin bylo zraněno šest osob, zemřel pes.
Ťukance i fatální nehody. Víme, kde se na Orlickoústecku nejvíce bourá

„Nakládání s odpady vyžaduje trpělivost i důslednost. My to vše ale musíme podstupovat kvůli budoucnosti. Kvůli přírodě a kvůli budoucím generacím,“ uvedl krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Čenkovice nevyhrály poprvé:

Ilustrační foto
Nejlepší v třídění odpadů jsou Čenkovice

Soutěž O perníkovou popelnici každoročně pořádá společnost EKO-KOM společně s Pardubickým krajem. Hlavním kritériem pro hodnocení je množství vytříděného papíru, plastů, skla a kovů v kilogramech na obyvatele za rok. Body navíc mohou města a obce získat za sběr čirého skla, nápojových kartonů, kovů a papíru mimo veřejnou sběrnou síť, sběrné dvory a sběrná místa.

Továrna na rakve Vincence Symona, počátek 20. století.
ARCHIVNÍ FOTO: Choceňský obchodník objevil mezeru na trhu. Měl továrnu na rakve

Obce v Pardubickém kraji patří v třídění odpadu k těm nejlepším v republice. V minulém roce dosáhlo velkého úspěchu město Choceň, když zvítězilo nejen ve své kategorii soutěže O perníkovou popelnici, ale ovládlo i celorepublikovou soutěž O křišťálovou popelnici.  

"Je to ocenění příkladného přístupu choceňských obyvatel k třídění odpadu ale i práce osob, které se na chodu městského systému odpadového hospodářství podílejí,“ uvedl loni starosta Chocně Jan Ropek.

Výsledky soutěže O perníkovou popelnici 2021:

Obce do 300 obyvatel

1. obec Čenkovice

2. obec Pustá Rybná

3. obec Plchovice

Obce do 2 000 obyvatel

1. obec Helvíkovice 

2. obec Pastviny

3. obec Libchavy

Obce nad 2 000 obyvatel

1. město Holice  

2. město Choceň

3. obec Opatovice nad Labem

Absolutní vítěz
obec Čenkovice

Skokan roku  
obec Poběžovice u Holic

Kolektivní systém Elektrowin

obce do 2 000 obyvatel město Nasavrky
obce od 2 001 obyvatel město Jablonné nad Orlicí
speciální cena  město Přelouč

Kolektivní systém ASEKOL

obce do 2 000 obyvatel obec Moravany
obce do 5 000 obyvatel město Proseč
obce nad 5 000 obyvatel město Přelouč
speciální odměna obec Svídnice