Bezmála tři měsíce uplynuly od zřícení střechy nové sportovní haly na Skalce. Případ se „zasekl". Čeká se na znalecké posudky, a to jak v rámci policejního vyšetřování, tak šetření ze strany Pardubického kraje.

Kdy bude jasno?

Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, mluvčí Lenka Vilímková již dříve uvedla, že viníkovi hrozí až osm let vězení. Důležitým klíčem v případu budou zmíněné znalecké posudky. Policie dává dohromady tři: posudek soudního znalce, posudek hodnoty škody způsobené pádem střechy a znalecký posudek, který vyčíslí hodnotu celého objektu. Kdy ale budou zkompletovány, zatím není jasné. „Vzhledem k rozsahu škody jsou velice časově náročné," podotkla Lenka Vilímková.

Ze spekulací vyplývá, že chyba byla zřejmě ve vadném uchycení dřevěných vazníků. Ty mají při opravě nahradit lepené plnostěnné vazníky, které doporučil externí odborník. „Lepený vazník je možný z hlediska hmotnosti a zátěže na železobetonovou konstrukci. Ještě přicházela v úvahu ocel se dřevem, rozhodně nepřicházel v úvahu betonový nosník," uvedl již dříve hejtman Martin Netolický.

Termín nestíhají

Do vyšetřování se intenzivně pustil i Pardubický kraj coby investor stavby za osmapadesát milionů korun. Výsledky znaleckých posudků, které si nechal zpracovat, sliboval do konce března. Zatím ale nejsou. „Na finální posudek se prozatím stále čeká," odpověděl na dotaz Deníku mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Poškozená hala je aktuálně v péči zhotovitelské firmy Profistav Litomyšl, u které kraj uplatňuje reklamaci. Jak Deník už dříve informoval, firma odstranila všechny popadané části střechy a připravuje stavbu.

Čeká, až bude hotová projektová dokumentace a zahájení oprav potvrdí technický dozor investora. Škoda se zřejmě vyšplhá na více než patnáct milionů korun.

Cvičí ve starém

Novou halu měli využívat například florbalisté, volejbalisté, basketbalisté, ale především studenti přilehlé Vyšší odborné školy a Střední školy technické. Ti všichni tak dál využívají původní prostory a čekají na rekonstrukci. „Využíváme stávající prostory. Tak jak jsou," potvrdil ředitel školy Milan Kment. Opravené haly by se studenti i sportovci měli dočkat ještě letos.