Podle obžaloby Král neoprávněně nahlížel do různých spisů vedených policií a získával z nich informace, které částečně využíval sám pro sebe a částečně je sděloval dalším lidem. Například nahlížel do spisu týkajícího se krádeže sbírky známek v Moravské Třebové v roce 2013, a informace poté sdělil reportérovi televize JOJ, který později okradeného filatelistu kontaktoval. Další zneužití pravomoci obžaloba spatřovala v případech dopravní nehody u Poličky nebo vyšetřování hospodaření obce Koclířov na Svitavsku. „Jednání se dopustil sedmi dílčími skutky od dubna do konce roku 2013," uvedl mluvčí soudu Jiří Procházka.

Král pouze připustil, že v jednom případě nepostupoval v souladu s pravidly. Volal jménem policie ženě, která měla vrátit zálohu za prodaného psa, i když ještě nebylo podáno trestní oznámení. „Bylo to na hraně," řekl Král.

Podle mluvčího soud Královi uložil také zákaz činnosti, takže tři roky nesmí působit v ozbrojených sborech. V současnosti je postaven mimo službu
Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Král si ponechali lhůtu na podání odvolání.

V minulosti se východočeské soudy zabývaly podobnými případy, které se staly například v Rychnově nad Kněžnou. Jeden policista čelil obžalobě, že snažil na rychnovské radnici vyjednat co nejmírnější trest pro opilého řidiče, jiný byl obžalován, že od svého kolegy vyzvídal utajované informace o případu vyšetřování podvodů při dovozech aut. Ze zneužití pravomoci se zodpovídal před deseti lety také policista z Pardubic, jehož liknavost při vyšetřování okolností smrti osmiletého dítěte způsobila, že viník tragédie zůstal nepotrestán.

(zr, čtk)