VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brambory vyvolaly ve výživě skutečnou revoluci

Východní Čechy - Pro své mnohostranné použití patří brambory už léta k nejdůležitějším zemědělským plodinám. Jejich význam stále roste. Proto také vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO letošní rok Mezinárodním rokem brambor. Navíc jsou brambory oblíbené v jídelníčku na celém světě.

19.10.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační foto: Díky propagační akci má letos poptávka po bramborách vzrůstFoto: Deník/ David Tesař


Předchůdci dnešních brambor pocházejí ze západní části Jižní Ameriky, z vysoko položených náhorních rovin And. Evropští dobyvatelé a mořeplavci se poprvé setkali s bramborami v první třetině 16. století v dnešním Peru.

Domorodci z nich připravovali polévku a chléb, sušili je a sušené uschovávali na dlouhá léta.

Do Evropy se brambory dostaly ze dvou směrů, jako zahradní rostlina a botanická zvláštnost. Do jižní a střední Evropy byly přivezeny přes Španělsko v 60. letech 16. století, do Severní Evropy (a také do severní Ameriky, kde byly do té doby naprosto neznámé) přes Irsko a Anglii v polovině 80. let 16. století.

Ve střední Evropě došlo na polní pěstování brambor v první polovině 18. století. Na našem území se tento proces rozvíjel nestejnoměrně, někde začal před polovinou 18. století, jinde až v prvním desetiletí 19. století.

V lidové stravě nahradily brambory hrách, jedlou řepu a nejrůznější kaše z prosa, pohanky, ječmene a pšenice. Stravu odvrátily od typicky moučných jídel k zelenině, a vyvolaly tak ve výživě lidu skutečnou revoluci.

Prostý člověk sice neznal složení brambor, ale vypozoroval jejich výživnost, stravitelnost a nenáročnost kuchyňské úpravy, což u chudých lidí rozhodovalo.

Zkušení bylinkáři zase oceňovali zvláštní schopnost šťávy ze syrových brambor, která má dobrý vliv na trávicí soustavu, projímavé vlastnosti a povoluje napětí při křečích.

V minulosti se brambory používaly zevně na kožní ekzémy, ke koupelím při revmatismu a k omývání ran.

Pára nad vařenou bramborovou natí se osvědčila k inhalaci při úporném kašli a bramborový škrob pro svou cenovou dostupnost k masážím. (vab)

19.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Kultura a sport - Hlavní kameramani KAMERAMAN A STŘIHAČ PRO 27 000 Kč

Hlavní kameramani KAMERAMAN A STŘIHAČ PRO ORLICKOÚSTECKÝ REGION. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, Místo výkonu práce: OIK TV s. r. o., Hýblova č.p. 543, 560 02 Česká Třebová 2, Pracovní náplň: natáčení s kamerou a střih, více na www.oiktv.cz rubrika PRÁCE, Požadujeme: SŠ s maturitou (odborné výhodou), 1 - 2 roky zkušeností s novinařinou (velká výhoda), vhodné i pro absolventy SŠ a VŠ (obor žurnalistika), více na www.oik.cz rubrika PRÁCE, mail: práce@oiktv.cz, Nabízíme: prémie, služební telefon, volná pracovní doba, Kontakt: e-mailem. Pracoviště: Oik tv s. r. o., Hýblova, č.p. 543, 560 02 Česká Třebová 2. Informace: Martin Vašíček, .

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 75 Kč

Číšníci a servírky OBSLUHA V RESTAURACI - LETNÍ BRIGÁDA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 75 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Penzion U Čmeláků,, Červená Voda č.p. 200, 561 61 Červená Voda 1, Letní brigáda - obsluha restaurace. , Hledáme usměvavé lidi, kterým záleží na spokojenosti zákazníka. , Pracovní dobu / hodiny lze plánovat individuální podle vašich časových možností. , Praxe není nutná, ale potravinářský průkaz ano. , Jídlo na místě, Kontakt: telefonicky, e-mailem nebo osobně. Pracoviště: Dominika kantková - penzion u čmeláků, červená voda, 561 61 Červená Voda 1. Informace: Dominika Kantková, +420 776 329 994.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 500 Kč

Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek Dělník potravinářské výroby v pekárenství. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Místo výkonu práce: Šafaříkova č.p. 110, Vysoké Mýto - Město, 566 01 Vysoké Mýto, PP bude uzavřen na dobu určitou s možností prodloužení.. Pracoviště: Smékalovo pekařství spol. s r.o., Šafaříkova, č.p. 110, 566 01 Vysoké Mýto. Informace: Eva Spoustová, +420 724 953 828.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč

Číšníci a servírky Servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Krásné pracovní prostřední ve zcela nové kavárně na náměstí v Ústí nad Orlicí.. Pracoviště: Smékalovo pekařství spol. s r.o. - smécafé kavárna, cukrárna, prodejna pečiva, ústí nad orlicí, T. G. Masaryka, č.p. 93, 562 01 Ústí nad Orlicí 1. Informace: Eva Spoustová, +420 724 953 828.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Požár zámku v Horním Maršově.
AKTUALIZOVÁNO
51

Barokní zámek v Horním Maršově pohltily plameny, střecha i věž jsou zničené

Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu

Pec pod Sněžkou – Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.

OBRAZEM: Setkali se u zemské hranice

Cotkytle - Na Lázku se konalo další Přátelské setkání Čechů, Moravanů a Slováků u zemské hranice, na programu bylo mj. položení květin u památníku odboje, vyhrávala Dolnovanka. 

Vlaky na devět dní nahradí autobusy

Vysoké Mýto - Město Vysoké Mýto na svém webu zveřejnilo informaci o výluce na trati v úseku Vysoké Mýto Litomyšl, která potrvá od 20. srpna od 8.10 hodin nepřetržitě do 29. srpna do 14.40 hodin.

Kapybaru na útěku srazil náklaďák

Vysoké Mýto - Střety se zvěří jsou na našich silnicích zcela běžné, řidiči nákladního auta na Vysokomýtsku ovšem zkřížila cestu kapybara.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT