Nepokoje vypukly kvůli mimořádné prémii, kterou s ohledem na rekordní hospodářský výsledek firmy navrhla vedení základní organizace Odborového svazu KOVO Karosa. Společnost Iveco však vyplacení prémie i přes protesty odmítla.

HLEDAJÍ SHODU
Odboráři proto požádali vedení firmy o zahájení kolektivního vyjednávání. Od 11. prosince běží dvouměsíční lhůta, během které se obě strany pokusí dojít k dohodě. Pokud se to nepodaří, hrozí stávková pohotovost nebo dokonce stávka.

„Jednání v těchto dnech pokračují. Kolektivní smlouva je uzavřena na roky 2018 a 2019 včetně sjednání nárůstu tarifních mezd v obou letech v průměru o 16,2 procenta,“ sdělila na dotaz Deníku marketingová manažerka Iveca Klára Rylichová.

Podle vedení společnosti se kolektivní vyjednávání týká bodů, které byly uzavřeny pouze na jeden rok, jako je například termín hromadné dovolené.

O PRŮBĚHU MLČÍ
Podrobnosti k průběhu vyjednávání firma nesdělila. Podle informací, které má Deník k dispozici, se vedení společnosti a odbory dohodly na mlčenlivosti ohledně předávání informací třetím stranám a médiím.

„Odbory trvají na vyplacení mimořádné odměny a chtějí jí zahrnout do kolektivní smlouvy, trvají i na třech týdnech celozávodní dovolené. Vedení však odmítá na tyto požadavky přistoupit,“ sdělil Deníku dobře informovaný zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Šedesátidenní lhůta pro kolektivní vyjednávání vyprší 8. února. Pokud se vedení a odbory na ničem nedomluví, jsou zaměstnanci připraveni jít do stávkové pohotovosti. „Nálada mezi lidmi je napjatá. Musíme vyčkat až jak dopadne vyjednávání a pak jsme připraveni jít opět protestovat před vedení firmy,“ netají se rozlobení zaměstnanci.