„Po zkušenosti z předchozích ročníků jsem se i letos rozhodla po setmění osvětlit zámeckou věž a sklepení nejméně tři sta svícemi, opět z chráněné dílny Kirstenovi. Kvalitní svíčky mi dodávají už třetím rokem," říká kastelánka. Slibuje pestrý program. Nejdříve budou vyhlášeni vítězové tipovací soutěže. Před věží bude své umění předvádět kejklířská skupina Ascarya, alko i nealko koktejly budou míchat barmani při své show v Cocktail party baru. Zopakováno bude loňské úspěšné vystoupení lanš-
krounského ženského sboru, jeho členky zazpívají své podmanivé písně pod lipami ve 20 a 21 hodin. Sklepení zaberou členové skupiny historického šermu Vanir, předvedou, jak žili šermíři v devátém století. „V chladném prostředí rozsáhlých zámeckých sklepení se jistě zahřejí při jejich sledování i návštěvníci, přesto doporučuji vzít alespoň dětem teplejší oblečení s sebou, je tam pouze deset stupňů," radí kastelánka. Podle jejích slov budou všechny místnosti věže a schodiště osvětleny pouze svíčkami. Díky novému zábradlí se už budou smět prohlídky zúčastnit i rodiče s dětmi od pěti let. „Menší děti z bezpečnostních důvodů bohužel do věže zatím stále není možné při nočních prohlídkách pustit," upozorňuje Krasava Šerkopová.

Vyhlídka z třetího patra na osvětlený Lanškroun a celé okolí pokaždé láká fotografy i ty, kteří mají rádi neobvyklé zážitky. Na prohlídky Zámečku je možné se objednat po celý rok, ale jen jednou je celý osvětlen svíčkami.

„Kejklířská skupina Ascarya také zajistí ve 22 hodin ohnivou podívanou, která zakončí nejen podvečerní program na této akci, ale bude takovou ohnivou tečkou na konci prázdnin, za letošní poslední větší akcí na Zámečku. Už nyní se samozřejmě připravují akce na příští rok," dodala Krasava Šerkopová.
Zájemci si budou moci koupit speciálně upravené magnetky „zámeckých duchů" nebo netopýrů, kteří jsou maskoty akce, otevřena bude zámecká kavárna.

Loni přilákala Hradozámecká noc na Zámeček mezi Lanškrounem a Rudolticemi velké množství návštěvníků. „V loňském roce skončil s 267 návštěvníky na 28. místě ze 73 přihlášených, což je krásný výsledek," pochlubila se na závěr kastelánka.  (zr, daf)

Zámeček vyhlašuje soutěž

Tipnete si, kolik je na fotografii knoflíků?

TIPNETE SI, kolik je na fotografii knoflíků?

Zámeček už tři roky sbírá knoflíky. Na jaře darovala rodina Šafářova po svém dědečkovi rovný metrák různých knoflíků. Kastelánka zatím napočítala sto tisíc kusů. Hravé lidi vyzvala: tipujte, kolik ještě knoflíků zbývá spočítat z tohoto daru, o kolik víc jich bude víc než sto tisíc? Své tipy můžete posílat do 28. 8. do půlnoci na e-mail: kastelankazam@seznam.cz, nebo pouze formou sms ve tvaru: TIP-počet knoflíků, jméno a místo bydliště, kontakt. telefon nebo e-mail (nikoliv poštovní adresu). Příklad: TIP 12 835 kusů, pan Petr Svitavy tel ......, e-mail..... Vítěz, který bude se svým tipem nejblíže počtu knoflíků nad 100 000 kusů, a dva další nejblíže tipující budou pozváni na Mystickou Hradozámeckou noc, která se na Zámečku uskuteční 30. 8. od 19 hodin. Zde budou vyhlášeny výsledky. Hlavní cenou je 30 cm vysoký kůň z překližky, vlastnoručně malovaný kastelánkou, a k tomu drobnější odměny, včetně volných vstupenek pro rodinu na prohlídku Zámečku pro dva dospělé a dvě děti. Kdo z tipujících na tuto akci přijede, přihlásí se u kastelánky a bude-li na seznamu tipujících, dostane zpět vstupné. 

Kůň, cena za první místo v tipovací soutěži.

Kůň, cena za první místo.