Lyžařskou běžeckou oblast v nejjižnější části Orlických hor udržuje během zim už řadu let sdružení obcí Orlicko. V lesních úsecích tu zatím nebylo tolik sněhu, aby šlo upravit stopy a přitom nezničit terén. „Stopy projedeme, alespoň část, až něco připadne, snad do soboty,“ uvedl manažer sdružení Antonín Fiala.

Na internetu bude opět fungovat informační systém, na adrese ski.ttnet.cz si lze ověřit stav tratí a najít rolbované trasy, na webových stránkách Orlicka je k dispozici běžkařské fórum.

Technické zázemí projektu letos posílila nová čtyřkolka se stopovačem, kterou sdružení pořídilo za přispění Pardubického kraje. „Jejím nákupem dojde k rozšíření možností úpravy lyžařských stop i při menší sněhové pokrývce a v úsecích, kde rolba kvůli své šířce nemohla dříve provést úpravu stop,“ podotkl předseda sdružení Petr Fiala.

Délka udržovaných tras bude záviset na sněhových podmínkách. „Když je sníh, upravuje se kolem šedesáti kilometrů lyžařských stop,“ dodal Antonín Fiala. Jedním z hlavních nástupních míst do lyžařských stop je Červenovodské sedlo, kde běžkařům skýtá zázemí zdejší infocentrum. Za parkování se tu platí, letos parkovné lehce podraží. Vybrané prostředky pomáhají sdružení s financováním úspěšného projektu.

Pro začátečníky

Milovníci bílé stopy mají v Orlických horách a Podorlicku spoustu možností. Myslí na ně i v Čenkovicích. „Upravujeme nově běžkařský okruh od Filipova pramene k vyhlídce Martina a Hanesově až k vleku. Dvoukilometrová trasa je vhodná pro běžkaře - bruslaře. Je upravovaná šest metrů širokou rolbou,“ řekl Libor Černý, jednatel skiareálu v Čenkovicích.

Na své si přijdou i běžkaři na Dolní Moravě, kde na ně čeká více než padesát kilometrů stop. „Trasy pro běžkaře upravujeme ve spolupráci s obcí Dolní Morava. Máme tady v horních partiích nad tisíc metrů i dole v obci stopy v délce okolo 54 kilometrů,“ přiblížil Martin Palán, obchodní ředitel společnosti Sněžník, která provozuje rekreační resort Dolní Morava.

Konec čelovkám

Večerní jízdě na běžkách s čelovkou na hlavě je konec. V Orlickém Záhoří vyrůstá vůbec první osvětlená běžkařská trať v Orlických horách.

Běžecké areály v regionu
● Jiráskova hřebenová trasa (30 km)
● Buková hora – Suchý vrch (60 km)
● Deštné v Orlických horách (70 km)
● Říčky v Orlických horách (42 km)
● Orlické Záhoří (70 – 80 km)
● Čenkovice, Buková hora – Suchý vrch (60 km)
● Skiareál Dlouhoňovice (21 km)
● Peklák Česká Třebová – Andrlův chlum (30 km)

(zdroj: www.mojeorlickehory.cz)