Střecha je v havarijním stavu. „Opravy budou stát deset až 15 milionů korun," řekla zakladatelka nadačního fondu na obnovu kostela a pořadatelka festivalu Iva Parish. Město Žamberk s pomocí dotací ministerstva kultury přispívá na opravy kolem jednoho milionu korun ročně, což na generální opravu nestačí, opravuje se po malých částech, uvedl starosta Jiří Dytrt.

ČESKÁ PREMIÉRA
Festival nese jméno baronky a nadané klavíristky Harriet Parish, která se přátelila s Clarou Schumannovou. Skladatel Robert Schumann pro Harriet a svoji ženu složil klavírní variaci, na festivalu zazní v české premiéře. "Schumann skladbu složil pro dva klavíry, hudební povídání dvou nástrojů, kdy nakonec zaburácí společně," uvedl dramaturg festivalu Petr Hostinský.

ČTYŘI MÍSTA
Koncerty se uskuteční na čtyřech místech, v kostele svatého Václava, zámeckém parku, zámecké kapli a v muzeu starých strojů. Pořadatelé pozvali houslistu Pavla Šporcla, čtyřčlenné hudební těleso Clarinet Factory, violoncellistu Jiřího Bártu, chlapecký sbor Boni Pueri, uskupení Chanson Trio Cou Cou, Komorní soubor Corvus Quartet, kapelu Sto zvířat a swingovou zpěvačku Kate- řinu Steinerovou, která zazpívá repertoár americké umělkyně Peggy Lee. „Swing je příjemný žánr, u kterého se většina lidí dobře baví. Swing se teď dostává víc do povědomí," řekla Steinerová.

MIMOŘÁDNÝ HOST
Mimořádným hostem prvního ročníku hudební přehlídky bude Pavel Šporcl a Czech Baroque Ensemble. „Obdivuji odvahu lidí, kteří se pustí do obnovy duchovních míst i památek a věnují jim nejen své prostředky, ale i elán, schopnosti, čas a citlivý přístup. I proto jsem rád, že byl můj další koncert tentokrát s Czech Ensemble Baroque Orchestra zařazen do I. ročníku benefičního festivalu Harriet Parish, jehož přidanou hodnotou je právě tak smysluplná příležitost konání," uvedl houslový virtuos.

Festival pořadatelé chystají v termínu od 21. srpna do 4. září.