To vše čekalo návštěvníky Kina Žamberk na naprosto vyprodané premiéře česko-britsko-francouzské filmové novinky Anthropoid.

„Je to naprostá paráda, jeli jsme sem skoro dvacet kilometrů z Rychnova nad Kněžnou a rozhodně nelitujeme," říká návštěvník premiéry František L., který dorazil se skupinou přátel a nadšenců. „Je to zajímavý nápad a přehlídka vojenské techniky nemá chybu – jenom u anglických battledressů jsme se zasekli na čtvrt hodiny," dodává další.

Na premiéře byli přítomni členové Četnické pátrací stanice Pardubice, kteří přivezli československé vojáky, četnictvo i dobové partyzány. Svým výjimečným vozovým parkem, zahrnujícím zejména bojové motocykly, se pochlubil Klub vojenské historie Feldgendarmeire z Trutnova, zatímco barvy (a vybavení) válečné Británie (a též tam sloužících Čechoslováků) hájil se svou sbírkou Vladislav Severin.

„Jsem rád, že jsme divákům mohli touto akcí nejen přiblížit tehdejší realitu, ale i skvěle prohloubit zážitek z filmu. Někteří přiznávali, že to byl až mrazivý pocit, sevřít v ruce skutečný samopal MP 40, kterým německé jednotky střílely po Gabčíkovi a Kubišovi, nebo se na vlastní oči přesvědčit, s jak skromným vybavením museli atentátníci vystačit," uvedl ředitel Kina Žamberk Daniel Kubelka.

Snímek Anthropoid aktuálně sklízí v kinech zasloužené úspěchy (momentální hodnocení na česko–slovenské filmové databázi je úctyhodných 81 %) a pokud jste si jej zatím nechali ujít, tak Kino Žamberk jej reprízuje ještě v sobotu 8. října.

Filip Jedlička